Veilig over de weg met 1dingtegelijk

Assen

In Drenthe en Groningen start deze week de campagne 1dingtegelijk. Daarin worden bestuurders er op geattendeerd de aandacht vooral bij de weg te houden. Want er gebeuren nog te veel ongelukken doordat bestuurders hun aandacht niet bij het verkeer hebben.

Gedeputeerde Henk Brink: “Een ongeluk zit in een klein hoekje, of moeten we zeggen: in even wat afleiding. Bij 120 km/uur leg je in 3 seconden ruim 100 meter af. Je hoofd erbij houden is dus echt van levensbelang. Daarom is 1dingtegelijk achter het stuur zo belangrijk. Laten we met de aandacht op de weg samen richting nul verkeersslachtoffers gaan.” Met andere dingen bezig Veel verkeersdeelnemers onderschatten de gevaren van afleiding in het verkeer. Gelukkig zijn er al heel wat automobilisten en bedrijvend ie smartphone-gebruik in de auto in de ban hebben gedaan. Maar de politie houdt nog geregeld mensen staande vanwege ‘gsm achter het stuur’. Het is niet alleen die smartphone, veel te vaak zijn bestuurders met andere dingen bezig dan met autorijden. Reactietijd Even iets anders doen achter het stuur is direct van invloed op de aandacht voor andere weggebruikers, verkeerssituaties, verkeersborden of aanwijzingen. De reactietijd is al gauw bijna een halve seconde langzamer, en in die tijd zijner tientallen meters extra afgelegd voordat er geremd wordt: levensgevaarlijk! Campagne De campagne 1dingtegelijk is in het najaar op verschillende plekken in de provincie Drenthe en Groningen te zien. Op zaterdag 24 september ondervinden bezoekers tijdens de weekmarkt in Hoogeveen hoe makkelijk ze worden afgeleid. Bijvoorbeeld door een goochelaar met een wit knuffelkonijn. Het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD) verkondigt de boodschap verder via online reclame, posters en de website www.1dingtegelijk.nl. Op de website staan alle feiten over de gevaren van afleiding in het verkeer op een rij. Daarnaast kunnen bezoekers er verschillende (reactie-) tests doen.

Auteur

Albert-Jan Garama