Omnigym Assen springplank voor jong turntalent

Assen

De gouden medaille die topturnster Sanne Wevers tijdens de Olympische spelen in Rio behaalde op het turntoestel balk, deed menig turnhart sneller kloppen. Zo ook die van de Asser turntalenten Yang van Wolferen (11 jaar), Angelika Kuper (10 jaar) en Iris van der Wolde (8 jaar). Drie meiden met passie, ambitie en doorzettingsvermogen die ervan dromen ooit zélf aan de Olympische spelen deel te nemen.

Alle drie zetten hun eerste stappen op de turnvloer bij turnvereniging Omnigym Assen. Al vlot werd daar opgemerkt dat de meiden over meer dan gemiddeld talent beschikken. Via een instroomgroep voor jonge talentjes (zgn. pré-instappers) bij de stichting Topturnen Oost-Nederland (TON) maakten Yang en Angelika op 7-jarige leeftijd voorzichtig kennis met turnen op topniveau. Aanvankelijk betekende dit dat er, naast de trainingen bij Omnigym, ook 1x per week voor een intensieve turntraining werd afgereisd naar Almelo. Inmiddels traint Angelika met 5 dagen per week volledig bij TON, in totaal wekelijks zo'n 20 uur. Een behoorlijke belasting, te meer doordat Angelika bij het leveren van alle inspanningen ook rekening moet houden met haar diabetes en coeliaki (glutenintolerantie). Om op tijd voor de training in Almelo te kunnen zijn, moet ze vaak eerder opgehaald worden van school. En omdat het trainingsprogramma op vrijdag uit twee afzonderlijke trainingsmomenten bestaat, volgt Angelika die dag onder andere de aardrijkskunde- en verkeerslessen op een basisschool in Almelo. Yang heeft om praktische redenen na enige tijd de overstap gemaakt van TON naar Topsport Noord in het regionaal topsportcentrum (RTC) in Heerenveen. Met uitzondering van de zaterdag is zij inmiddels alle dagen in de week met de turnsport bezig. De combinatie van 26 uur trainen in Heerenveen en het volgen van het wettelijk verplichte aantal onderwijsuren in Assen bleek erg lastig. Daarom heeft Yang onlangs in groep 7 afscheid genomen van haar klasgenootjes in Assen en gaat ze nu volledig in Heerenveen naar school. Iris is het derde turntalent binnen Omnigym. De afgelopen 2 seizoenen heeft zij wekelijks deelgenomen aan het pré-instapprogramma bij Topsport Noord. Dat deed zij zo goed, dat ze uitgenodigd is voor een proefperiode in het opleidingsprogramma van Topsport Noord. Dat betekent dat Iris nu 1x per week bij Omnigym en 3x per week in Heerenveen turnt; in totaal 13 uur per week. Voor alle meiden geldt dat het niet vanzelfsprekend is dat ze bij TON en Topsport Noord mogen blijven. Ieder jaar opnieuw wordt er gekeken of ze de leerlijn, met voorgeschreven elementen die beheerst moeten worden om een topturnster te kunnen worden, nog voldoende aankunnen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal moet je sterk zijn om er elke training vol voor te kunnen gaan. Het bedrijven van topsport vraagt ook veel van de ouders. Ook zij moeten er volledig achter staan om hun dochter op het hoogste niveau te laten turnen. Bijna dagelijks heen en weer reizen tussen Assen en Almelo/Heerenveen, het opvolgen van de gezonde voedingsadviezen, het organiseren van het onderwijs, de financiële aspecten: het komt er allemaal bij. Inmiddels worden Yang en haar ouders ondersteund door Auto Douwes en Fietsenfixer.nl, maar nog meer sponsoring is bij alle talenten van harte welkom! Dat hard werken loont, blijkt wanneer er geïnformeerd wordt naar de prijzenkast van de meiden: er is al menig medaille gewonnen. Daarnaast is Angelika er trots op dat ze vorig jaar gevraagd is namens het district Oost-Nederland deel te nemen aan de teamwedstrijd op het NK turnen in Ahoy Rotterdam. Tijdens datzelfde NK heeft Yang indruk gemaakt met een vierde plek in de finale op het toestel balk. Helaas is Yang het afgelopen seizoen geblesseerd geweest. Desondanks is ze samen met nog 11 andere leeftijdgenootjes uit heel Nederland opgenomen in de Oranje Jong Talent Selectie (OJTS) van de Nederlandse turnbond KNGU. En hoewel Iris tot afgelopen seizoen nog te jong was om deel te nemen aan officiële turnwedstrijden, prijkt er ook in haar kast al een mooie medaille. Tijdens het internationale Paastoernooi in Deventer wist ze in de categorie 'pré-instapper' knap beslag te leggen op de tweede plek. De meiden zijn het er wel over eens: turnen is erg leuk, maar het betekent ook hard werken en doorzetten. Maar wanneer dat moeilijke turnelement op vloer, brug, balk of sprong na veel oefenen eindelijk goed lukt, is de voldoening groot. Weer een stapje dichter bij die Olympische droom. En daar doen ze het voor! Talenten-testmiddag Er zijn vast meer getalenteerde meisjes en jongens die graag zouden willen turnen. Daarom organiseert Omnigym Assen op woensdagmiddag 28 september een talenten-testmiddag voor kinderen die geboren zijn in de jaren 2009, 2010 en 2011. Aan de hand van eenvoudige oefeningetjes worden de kinderen getest op fysieke basiseigenschappen, zoals snelheid, kracht, lenigheid, evenwicht en motoriek. Uiteraard wordt daarbij rekening gehouden met de leeftijd van ieder kind. De testmiddag vindt plaats van 13.00-14.30 uur en van 14.30-16.00 in de turnzaal van sporthal de Timp, Thorbeckelaan 2 in Assen. Aanmelden kan tot uiterlijk 25 september 2016 via sportimpuls@omnigym.nl. Vermeld hierbij de naam en de geboortedatum van het kind, een telefoonnummer waarop een ouder/verzorger te bereiken is en evt. een voorkeur voor het testtijdstip (incl. motivatie). Iedere deelnemer ontvangt na opgave zo spoedig mogelijk meer informatie over de talententestdag.

Auteur

Albert-Jan Garama