Drentse TaalHelden bekend

Assen

Eric van Oosterhout, burgemeester en voorzitter van het bondgenootschap ‘Geletterd Drenthe’ heeft tijdens een mini-symposium in Emmen de provinciale TaalHelden bekendgemaakt: Gretha Leijdekker uit Erica (Taalcursist), Lammie Polling uit Borger (Taalbegeleider) en wethouder Gert Vos uit Hoogeveen (Bruggenbouwer). TaalHelden zijn mensen die zich bijzonder verdienstelijk inzetten voor een beter geletterd Nederland.

“Laaggeletterdheid is hardnekkige problematiek. Ik denk dat je behalve passie, inzet en talent ook een hele lange adem nodig hebt. Ik vind het heel mooi dat ik tijdens mijn wethouderschap hier een begin mee mag maken. Het weten is er iets mee moeten doen. In Hoogeveen is alle urgentie aanwezig om iets aan laaggeletterdheid te doen. Dat kunnen we niet alleen, dat kunnen we alleen samen”, aldus wethouder Gert Vos, Taalheld in de categorie Bruggenbouwer. In de afgelopen maanden heeft iedereen zijn of haar TaalHeld kunnen nomineren. Een onafhankelijke jury, bestaande uit kernpartners van verschillende taalsamenwerkingen in Drenthe, koos uit deze aanmeldingen per categorie één winnaar. Er zijn 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In Drenthe heeft 12% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland. Winnaars dingen mee in landelijke verkiezing In alle twaalf de provincies worden deze week de TaalHeldenprijzen uitgereikt. Zie voor een overzicht van alle provinciale TaalHelden weekvandealfabetisering.nl/taalhelden. Uit deze TaalHelden worden in januari 2017 de drie Landelijke TaalHelden verkozen. Bij deze prijsuitreiking die in samenwerking met ACHMEA wordt georganiseerd, is ook H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden aanwezig.

Auteur

Albert-Jan Garama