Presentatie 'Kroniek van de Jodenvervolging te Assen'

Assen

Het eerste exemplaar van het boek "Kroniek van de Jodenvervolging te Assen" wordt 3 oktober aangeboden aan burgemeester Marco Out. Het boek is geschreven door de historicus dr. Jan Ridderbos. Op deze bijeenkomst zal tevens worden gesproken door Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Westerbork.

De bijeenkomst vindt plaats in het Drents Archief, Brink 4 te Assen en begint om 15.00 uur. De datum is met opzet gekozen: want op 2 en 3 oktober 1942 werden de Asser Joden weggevoerd naar Westerbork. Vanuit dat kamp werden zij getransporteerd naar de vernietigingskampen. Daarom wordt na afloop van de bijeenkomst een stille tocht gehouden naar de plaquette, die ter nagedachtenis van deze wegvoering werd aangebracht. Deze plaquette bevindt zich vlak bij het stadhuis, dichtbij de plek van de voormalige Noordersingelschool waar de Asser Joden samengebracht werden. Het boek is de sluitsteen van de geschiedbeschrijving van de Joodse gemeenschap te Assen. Als eersten hebben de auteurs Hulst en Luning in 1991 een boek over deze gemeenschap gepubliceerd. Sindsdien werd een website over de Joodse begraafplaats gelanceerd en verscheen een gedetailleerde lijst van Joodse oorlogsslachtoffers uit Assen. Het boek zal in Assen verkrijgbaar zijn bij boekhandel Iwema en bij het Drents Archief. Belangstellenden zijn van harte welkom in deze bijeenkomst. In dat geval graag aanmelden via het mailadres info@drentsarchief.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama