Voor de verloskundige is het iedere dag de ‘Dag van de Geboorte’

Assen

Dag van de Geboorte is vrijdag 9 september . Voor ons verloskundigen van Aiber verloskundigen Assen is het dagelijks de ‘Dag van de Geboorte'. “In twee kleine en hechte teams van ervaren en enthousiaste vakvrouwen hebben we persoonlijke aandacht en interesse in de zwangere, haar partner en het kindje. Als zwangere ben je in onze praktijk in goede handen.

De geboortezorg is in beweging. Er wordt steeds meer bekend over hoe je gezond kunt leven en eten tijdens je zwangerschap. “Daarom nodigen we alle aanstaande ouders uit om naar onze vroege voorlichtingsavond ‘Gezond Zwanger’ te komen in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden om de groei en beweging van je baby in de gaten te houden. “Naast ons werk als verloskundige zijn we allemaal gediplomeerd echoscopist en bieden we binnen elk team de 20 weken echo aan bij je eigen verloskundige”. De samenwerking in verloskundig Nederland met andere geboortezorgverleners, zoals gynaecologen, kraamverzorgenden, huisartsen en kinderartsen verloopt ook beter doordat er korte lijnen zijn waardoor de babysterfte in Nederland steeds verder daalt. Wat doen we iedere dag? ”Wij begeleiden vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die zwanger zijn: vanaf de eerste controle tot en met de bevalling. Ook tijdens de kraamtijd zijn we nauw betrokken bij de zorg voor de vrouw en de pasgeboren baby. We voeren zwangerschapscontroles uit, geven voorlichting en leven met de zwangere vrouw en haar partner mee naar het moment van de bevalling. En we zorgen dat ze kans hebben op een zo normaal mogelijke zwangerschap en bevalling. Mocht de zwangere medische problemen krijgen tijdens de zwangerschap of bevalling dan overleggen we of verwijzen we haar door naar het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Daar neemt de klinisch verloskundige (verloskundige die werkt in het ziekenhuis) samen met de gynaecoloog, en of kinderarts dan de zorg over. “Verloskundigen staan naast de zwangere vrouw op weg naar het moederschap. Het is meer dan alleen het bewaken van de lichamelijke gezondheid van moeder en kind.” Aiber benadrukt dat zwangere vrouwen zelf vaak heel goed weten wat goed voor hen is en welke zorg zij nodig hebben en bij hun past. “Verloskundigen vinden het heel belangrijk dat zwangeren vertrouwen hebben in hun lichaam en zelf actief meedenken en meebeslissen over de zorg die ze krijgen. Dat is van onschatbare waarde voor een plezierige zwangerschap en een goede start van het ouderschap.” Als je zwanger bent, heb je de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Daar waar jij je het meest prettig en veilig voelt. Er wordt vaak gevraagd wat mannen kunnen doen tijdens de bevalling. “Mannen kunnen hun vrouw de onmisbare emotionele steun bieden, zich storten op de praktische zaken zoals de babykamer, de navelstreng doorknippen en er zijn vaders die de baby mee aanpakken. Hoe mooi is dat”. En natuurlijk kan de aanstaande vader, samen met zijn partner, zich voorbereiden op de bevalling door bijvoorbeeld een cursus zoals ‘Samen Bevallen’ te doen zodat hij precies weet wat zijn partner door moet maken.

Auteur

Albert-Jan Garama