Opening Monumenten- en Culturele Uitdag door wethouder Henk Heijerman en dichter Jean Pierre Rawie

Assen

HUNZE - De Open Monumentendag en Culturele Uitdag in Aa en Hunze is 10 september. De deuren van monumenten zijn geopend en er is een cultureel programma. Om 11.00 uur wordt de dag geopend door niemand minder dan dichter Jean Pierre Rawie en wethouder Henk Heijerman. Zij doen dit bij de Speulkoel in Anloo.

Ga jij zaterdag 10 september mee op ontdekkingsreis door Aa en Hunze? Laat je meeslepen door de geschiedenis en verrassen door culturele activiteiten. Bewonder exposities, geniet van de optredens van de koren, muzikanten, muziekverenigingen en speel mee met de Djembé-groep. De deuren van monumenten zijn geopend vanaf 10.00 uur. De eigenaren leiden je graag rond. Vanaf 13.00 uur vindt een gevarieerd cultureel programma plaats, bestaande uit muziek, theater en beeldende kunst. Dit vindt plaats in de vorm van optredens en exposities. De dag is leuk om te bezoeken voor jong en oud. Er zijn optredens variërend van Harry’s Trommelhok tot aan Drents Vocaal Ensemble. Iconen & symbolen Het thema van de Open Monumentendag 2016 is iconen & symbolen. In monumenten zie je ze overal: van binnen en van buiten, in ornamenten, in reliëfs, in beeldhouwwerk. Soms zijn de monumenten zelf iconisch. In Aa en Hunze zijn dat bijvoorbeeld kerktorens, brinken, hunebedden, molens, boerderijen en kanalen. Aa en Hunze ligt vol resten van een verleden dat zonder die resten bijna vergeten zou zijn. Denk aan oude handelswegen over de Hondsrug. Hierlangs liggen vaak prehistorische grafheuvels. Daarmee vormen die sporen niet alleen het bewaarde historische erfgoed van ons land, maar zijn het ook symbolen van onze geschiedenis. Monumenten zijn eigenlijk diamantjes die schitteren en daar kun je op heel veel verschillende manieren kijken. Geniet ervan! Programma Zin in een dag cultuure en cultuurhistorie op de Hondsrug tussen de Aa en de Hunze? Kijk dan voor een lijst met deelnemende monumenten en het programma op www.hondsrugdrenthe.nl/monumentenuitdag. Landelijke informatie over de Open Monumentendag staat op www.openmonumentendag.nl.

Auteur

Albert-Jan Garama