Laat het orgel klinken

Assen

Ter gelegenheid van de nationale Open Monumentendagen 10 en 11 september zijn veel monumenten gratis toegankelijk voor het publiek. Ook het kerkje in Eext is, als rijksmonument, dan open van 12.00 tot 17.00 uur.

EEXT - In het kerkje, ingewijd in 1841 en eigendom van Het Drentse Landschap bevindt zich een klein pijporgel uit 1910. ,,Het orgel is in die tijd door het echtpaar H. Meijering en H. G. Meijering-Homan aan de kerk geschonken”, vertelt Peter Bennema. Dit was ter gelegenheid van hun vijftig jarig huwelijk. Het orgel is door J. Doornbos gebouwd. ,,Het is pas helemaal gerestaureerd. Het is een Waterstaatskerkje, Het is een ministerie gebouw dat destijds in opdracht van de regering is gebouwd. Dat was om ervoor te zorgen dat concurrerende Christelijke kerken daar niet op eigen houtje zou bouwen.” Het ligt in de bedoeling om het orgel tijdens de open monumenten dagen te laten bespelen door een keur aan amateur organisten. Daarom zoekt de organisatie mensen die het leuk vinden om dit tijden deze dag te doen. ,,Wij hadden een paar maanden geleden ook een festiviteit. Toen vroegen mensen zelf of ze eens op dat orgel mochten spelen. Dit was zo leuk. Om beurten speelden de mensen op het instrument. Toen dachten, tijdens de open monumentendagen kunnen we dit wel de hele dag gaan doen voor mensen die dat willen. Het is niet een echt concert, maar voor het plezier mag je je kunsten vertonen.” Gedacht wordt aan een optreden van maximaal drie kwartier. De organist is daarbij vrij in het genre. Het gaat vooral om het plezier van zowel de organisten als van de in en uitlopende bezoekers aan het kerkje. Belangstellenden worden opgeroepen om zich aan te melden via kerkje.eext@gmail.com. Daarbij wordt verzocht om, in verband met de programmering aan te geven of de voorkeur uitgaat naar de zaterdag (de Open Monumentendag van de gemeente) of de zondag of dat men beide dagen wil spelen. Jongeren worden ook opgeroepen om zich aan te melden. Mogelijk is er een organist is die bereid is om bij voldoende belangstelling op zondag een workshop voor jongeren te houden. Cindy Houwen Eigen foto

Auteur

Albert-Jan Garama