Drents Museum met Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870-1900

Assen

Drents Museum laat van 25 september 2016 tot en met 2 april 2017 het Nederlandse publiek kennismaken met de Peredvizhniki, dankzij de samenwerking met het Staats Russisch Museum in St. Petersburg.

Voor het eerst in Nederland wordt een tentoonstelling exclusief aan deze 19de-eeuwse kunstenaarsgroep gewijd, waartoe grote schilders als Ilya Repin en Valentin Serov behoren. Aan de hand van de topstukken uit het Staats Russisch Museum is het mogelijk de 19de-eeuwse geschiedenis en culturele bloeiperiode van de Russische Gouden Eeuw te laten zien. Absoluut topstuk is Repins schilderij Wolgaslepers, ook wel ‘De Nachtwacht van Rusland’ genoemd. Net als in andere West-Europese landen zetten kunstenaars in Rusland zich in de tweede helft van de 19de eeuw af tegen de gevestigde orde. Ze wilden vrij zijn in het werk dat ze maakten en waar ze dat tentoonstelden. Zo verenigde zich een aantal schilders in 1870 onder de naam ‘Maatschappij voor reizende kunstexposities’. Al gauw kregen ze de geuzennaam 'Peredvizhniki’, dat in het Russisch ‘zwervers’ of ‘trekkers’ betekent. Met hun rondreizende exposities bereikten ze in Rusland een groter publiek dan ooit te voren. In het Drents Museum zijn ruim 70 schilderijen van 36 kunstenaars uit deze groep te bewonderen. Naast Ilya Repin – de belangrijkste vertegenwoordiger en boegbeeld van de Peredvizhniki – is onder meer werk te zien van Vladimir Makovsky, Arkhip Kuindzhi, Ivan Shiskin, Nikolai Ge, Ivan Kramskoy, Mikhail Nesterov en Valentin Serov. Opvallend zijn de vaak imposante formaten van de schilderijen. Aan de hand van vijf thema’s worden de schilderijen van de Peredvizhniki getoond: armoede en onrust, verhalen van het volk, een nieuw landschap, op zoek naar de ziel en een eigen geschiedenis. Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870 – 1900 is de tweede tentoonstelling in de serie Kunst rond 1900 in internationaal perspectief in het Drents Museum. Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Peredvizhniki, een uitgave van WBOOKS, Zwolle. Het boek kost euro 24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop. Beeld: Ilya Repin (1844-1930), Sadko, 1876, olieverf op doek, collectie Staats Russisch Museum, St. Petersburg.

Auteur

Albert-Jan Garama