De schepping van de oer-Drent in Drent Museum tijdens Open Monumentendag

ASSEN

Je kent hem vast wel, de ‘oer-Drent’ bovenop het Drents Museum. In zijn linkerhand heeft hij de speer van oorlogsgod Wodan en in zijn rechterhand de hamer van Donar, de god van donder en bliksem.

Het hoofdgebouw van het Drents Museum is in 1882 gebouwd als Provinciehuis. Architect Jacobus van Lokhorst wilde met zijn heldhaftige ‘oer-Drent’ alle voorbijgangers op de ouderdom van de provincie Drenthe wijzen. Maar er is nog veel meer te zien aan de gevel en in het rijkversierde gebouw. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september komt Jacobus van Lokhorst weer even tot leven. Hij vertelt aan iedereen die het maar horen wil over zijn ideeën. Welke symbolen heeft hij gebruikt om het provinciehuis de uitstraling te geven die zijn opdrachtgevers voor ogen stond? Rondleiding De schepping van de oer-Drent is geschikt voor jong en oud en vindt plaatst op zaterdag 10 september in het Drents Museum. Melden bij de groepsingang (Brink 3), de toegang is gratis (dus geen entreeticket nodig). Om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur start er steeds een rondleiding van 40 minuten. Maximum aantal deelnemers per keer is 30 personen. Foto Sake Elzinga.

Auteur

Albert-Jan Garama