Documentaire Blow Out draait in het Drents Archief

Assen

In het Drents Archief in Assen draait de hele maand september de documentaire Blow Out over de boortoren bij ’t Haantje die in 1965 compleet in de grond verdween. Erica Oudgenoeg maakte een reconstructie van deze gebeurtenis aan de hand van verhalen van mensen die het hebben meegemaakt. De documentaire is van 1 tot en met 30 september doorlopend en gratis te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief in Assen.

Op 1 december 1965 wordt aan het begin van de middag de eerste proefboring gedaan in het gasveld Sleen 2. Een 46 meter hoge boortoren moet gas uit het gasveld pompen. Plotseling begint de grond rond de toren te borrelen en er klinkt gerommel. Her en der ontstaan kleine moddervulkanen. Enkele aanwezigen moeten rennen voor hun leven wanneer de boortoren en enkele caravans compleet door de grond worden opslokt. Wonder boven wonder vallen er geen gewonden. Luide knal Onder de boorlocatie blijkt een gasbel te liggen die dicht tegen de oppervlakte ligt en onder grote druk staat. Op het moment van de gaseruptie klinkt er een luide knal die in de wijde omgeving van 't Haantje is te horen. Modder spuit de lucht in en er ontstaat een krater met een breedte van dertig meter. Tegenwoordig herinnert alleen een informatiebord bij het Kraterbosje nog aan deze gebeurtenis.

Auteur

Albert-Jan Garama