RUBRIEK De Drentse Zaak met Coby Schotanus

ASSEN

'Het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost.'

De Drentse Zaak is het werk- en kenniscentrum van ondernemend Assen. Hier bevinden zich niet alleen gevestigde bedrijven en flexwerkers, maar ook de Ondernemersadviseurs. Zij bieden ondersteuning en advies, bijvoorbeeld op financieel vlak. ASSEN - Coby Schotanus werkt sinds 2000 als ambulant pedicure. Wegens een tekort aan klanten, zette ze in 2010 haar bedrijf op een laag pitje. ,,Ik kwam in de bijstand terecht. Maar daar wilde ik het niet bij laten zitten. Daarom ben ik vorig jaar september naar een voorlichtingsavond van De Drentse Zaak gegaan. Ik raakte in gesprek met Henk Hoeve, één van de ondernemersadviseurs, en maakte een afspraak. Hij wilde me wel helpen om een goede ondernemer te worden. Want dat was ik toen gewoon nog niet.” Medisch pedicure Binnen De Drentse Zaak volgde Coby de workshops van De Ladder naar Succes en ontving ze een starterskrediet. ,,Daardoor kreeg ik de kans om de cursus Medisch Pedicure te volgen bij het ROCAS in Emmen. Maar dit kon alleen als ik de cursus in een half jaar zou voltooien. Terwijl er eigenlijk drie jaar voor staat. Gelukkig ben ik bij het ROCAS ontzettend goed geholpen, met name door Inge Jagt, de directrice. Toen ik opbelde en zei dat ik de cursus in een half jaar moest voltooien, zei ze: ‘Meid, dat kan jij, en we gaan zorgen dat het lukt.’ Het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost, maar het ís ook gelukt. Sinds februari mag ik mezelf medisch pedicure noemen.” Breder pakket Als medisch pedicure wil Coby zich onderscheiden van andere pedicures in Assen. ,,Dat heb ik in De Drentse Zaak wel geleerd. Dat je moet weten wat er op de markt speelt, en hoe je je binnen die markt kunt onderscheiden. Daarom heb ik onlangs ook nog een opleiding Pedicure & Sport gedaan. En een cursus voetreflexzonetherapie.” Mensen kunnen nog steeds bij Coby terecht voor de ‘reguliere’ voetverzorging. Dankzij de cursussen die ze volgde kan ze daarnaast een veel breder pakket aan diensten bieden. ,,Medisch taping bijvoorbeeld, waar heel veel mensen baat bij kunnen hebben. En onderbeen- en voetmassage, maar dan van het stevige soort.” Positieve flow Coby zegt dat ze veel heeft geleerd dankzij de ondernemersadviseurs in De Drentse Zaak. “Ook over dingen die ik niet leuk vind, zoals administratie.” Ze ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. ,,Ik zit sinds september vorig jaar in een heel positieve flow, alles wat ik wil dat lukt gewoon. Dus als ik vanaf 1 oktober echt los ga met mijn praktijk, gaat dat ook gewoon lukken.” Ze streeft ernaar om per week drie tot vier dagen met klanten te vullen. ,,Dan kan ik de sociale dienst vaarwel zeggen.” Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes en flexibele werkplekken. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers.

Auteur

Albert-Jan Garama