D’r Op! Of Gien Vreten!, nieuwe cd van Mooi Wark

ASSEN

De boerenrockband Mooi Wark komt binnenkort met een nieuwe cd: D’r Op! Of Gien Vreten! Het album, opgenomen in de S&K Studio van Dick Kemper in Doetinchem, is vanaf 23 september verkrijgbaar.

ASSEN - Kemper produceerde al eerder albums van Mooi Wark en de keuze om ook nu met de voormalige bassist van de in de jaren tachtig van de vorige eeuw aan de weg timmerende vaderlandse hardrockband Vandenberg in zee te gaan, was volgens Mooi Wark-drummer John Roffel logisch. ,,Dick snapt het verhaal. Hij begrijpt precies waar Mooi Wark voor staat. Wij voelen ons er het beste bij. Dat is moeilijk uit te leggen.” Om zijn betoog enigszins te verduidelijken refereert hij aan het album X, dat in 2010 op de markt kwam. De cd kwam destijds binnen op nummer 4 in de album top 100. ,,Niets ten nadele van de toenmalige producer, maar hij paste niet bij Mooi Wark. Toen we de eindmix van X beluisterden, wisten we niet wat we hoorden; het was duidelijk dat hij onze sound niet begreep.” Roffel zat op dat moment ruim een jaar in de band. Hij verving in 2009 Dennis Hendriks, die Mooi Wark verliet vanwege ‘artistieke meningsverschillen’. ,,Dennis, een uitstekende drummer trouwens, en de overige leden van de band verschilden van mening over de te volgen koers. Besloten werd een tijdje afstand van elkaar te nemen. Er moesten contractueel echter nog twaalf optredens worden gedaan. Uiteindelijk werd mij gevraagd voor die twaalf concerten de plek van Dennis in te nemen.” Een logische keuze. Roffel die in Assen was gaan samenwonen met zijn huidige vrouw Katja heeft een huis in dezelfde straat als Arnold Kuik, de slaggitarist van Mooi Wark. ,,Arnold was vroeger roadie bij één van mijn vorige bands, Jovink en de Voederbietels.” De serie optredens mét Roffel bevielen de overige leden, bassist William Bossong, sologitarist Bert Koops en genoemde Arnold Kuik, zo goed dat werd besloten Roffel te vragen definitief de plaats van Dennis Hendriks in te nemen. ,,Probleem was dat ik op dat moment een vast contract had bij Swedish Match, een aanstekerfabriek in Assen. Wilde ik die vastigheid opgeven, dan moesten er wel goede afspraken worden gemaakt. Ik ben toen met William, Bert en Arnold om tafel gaan zitten om hierover te praten.” Nadat de financiële plooien waren gladgestreken – bij Mooi Wark krijgt ieder bandlid evenveel. Ook de credits van de nummers gaan naar alle vier leden – was er nog een tweede partij die akkoord moest gaan: Roffels vrouw Katja. Katja was meteen duidelijk. ,,Muziek maken is jouw passie”, zei ze. ,,Als je van muziek je beroep kunt maken, moet je er vol voor gaan.” Dat Roffel, die zichzelf omschrijft als een dienende drummer, de muziek in zou gaan was niet zo verwonderlijk. Op zijn twaalfde speelde hij al in een stemmingsorkest. En drie jaar later surfde hij met de band Cute mee op de golven van de Groninger Springtij (Herman Brood, AA & The Doctors, New Adventures, White Honey, Phoney & The Hardcore en uitgaansgelegenheden als De Troubadour, Het Pakhuis, De Koffer en The Talk Of The Town vierden in die tijd hoogtij). Verder toerde hij met een Bulgaars showorkest door de Benelux en speelde Roffel een periode met de Groningse heavy metalband Vortex. Ook was hij begin jaren negentig een periode gitaarroadie bij de Achterhoekse formatie Normaal. ,,Ik moest de gitaren stemmen van Bennie Jolink en Paul Kemper. Of ik gitaar kan spelen? Nee, ha, ha.” Een aantal jaren later leek zijn droom, om van de muziek zijn beroep te maken,l uit te komen. De toen in Leek woonachtige Roffel werd gevraagd voor de toen mateloos populaire Jovink & The Voederbietels, met in de gelederen Bennie Jolinks zoon Gijs. Roffel is te horen op de live-cd uit 1997 en de opvolger The Hitmachine Goes On uit 1998. Een vervelend auto-ongeluk gooide echter roet in het eten. ,,Ik was, toen ik bij Jovink speelde, verhuisd naar de Achterhoek. Op een dag zouden mijn ouders langskomen. Afgesproken werd dat ik ze zou ophalen bij het station van Zutphen. Daar ben ik nooit aangekomen.” Roffel werd vol geramd door een onoplettende automobilist. Hij brak zijn nek op meerdere plaatsen; het herstel duurde pakweg drie jaar. Roffel besloot niet terug te keren, en kwam zelf met zijn opvolger: Hans ‘Mongo’ Bouman, die hij kende uit de Groninger muziekscène. Een definitief einde als professioneel muzikant, zo leek het; hij ging zelfs weer vrolijk aan de slag in een fabriek in Leek. Tot, zoals genoemd, Roffel zijn vrouw Katja leerde kennen, de twee besloten samen te gaan wonen in Assen, op een steenworp afstand van Arnold Kuik, gitarist bij Mooi Wark, dat op dat moment net een drummer zocht. Op aanraden van Katja stapte Roffel vervolgens met volle overgave in een nieuw avontuur. Een verstandige keuze, want ondanks het feit dat het een aantal jaren geleden is, dat de band een hit scoorde, heeft Mooi Wark nog altijd een grote schare trouwe fans en staat het nog ruim honderd keer per jaar in afgeladen feesttenten, zalen en kroegen. ,,Het blijkt dus dat vrouwen vaak gelijk hebben, ha, ha.” De cd D’r Op! Of Gien Vreten!, de vijfde cd waarop Roffel meespeelt, is onder meer te verkrijgen bij de CD Hal in Ruinen (www.cdhal.nl). Meer informatie over Mooi Wark is te vinden op de website www.mooiwark.nl. Arjan Brondijk. Foto Arjan Brondijk

Auteur

Albert-Jan Garama