Open monumentendag Assen

Assen

Ooit de rechtbank in Assen van binnen gezien? De oer-Drent op de gevel van het Drents Museum bekeken? Iconen in de Jozefkerk bewonderd? Het kan zaterdag 10 september tijdens Open monumentendag in Assen. Thema is dit jaar Iconen & Symbolen.

Huize Overcingel, icoon van stand, biedt rondleidingen door de tuin aan. Bij een bezoek aan het stoottroepenmuseum krijgt u uitleg over de monumentale kazerne. Het Drents Archief laat de bezoeker snuffelen aan Bartje, het oude klooster en de TT, nog eens drie echte iconen van Assen. Sta stil bij de doodssymbolen op de Noorderbegraafplaats en neem een kijkje in de voormalige synagoge en de RK kerk. De feestelijke aftrap van de dertigste Open monumentendag in Assen is om 11.00 uur op het Koopmansplein. Daar staat ook de kraam van het comité dat het monumentenfeest in Assen organiseert. Haal daar de brochure met de beschrijving van de tien iconen van Assen die zich presenteren. Geef je daar op voor een wandeling door de tuin van Huize Overcingel. Een oude Harmannibus, symbool van het Asser vervoer, brengt de bezoeker desgewenst van icoon naar icoon. Comité Open Monumentendag bestaat uit de gemeente Assen, het Drents Archief, de protestantse gemeente Assen (Jozefkerk), de Asser Historische Vereniging, erfgoedvereniging Bond Heemschut en de VVV.

Auteur

Albert-Jan Garama