Eindrealisatie van het ‘Poststraat-mozaïek’ te Assen

ASSEN

Het mozaïek dat de komende weken aangebracht wordt heeft een oppervlakte van ruim 74 vierkante meter en bestaat uit ongeveer 7000 hardgebakken keramische tegeltjes van 10x10 cm. Er worden zeven kleuren gebruikt.

Het mozaïek wordt aangebracht op een kale betonnen wand bij blok 10 van woonwijk ‘De Citadel’ in het centrum van Assen. Deze wand is gelegen aan de Poststraat, pal naast de opgang naar ‘De Citadel’ vanuit de Groningerstraat. Het ontwerp van dit unieke community-art project is tot stand gekomen door een co-creatie van een aantal buurtbewoners uit het centrum van Assen samen met initiator en beeldend kunstenaar Peter Verboom. De vormgevers/buurtbewoners hebben allen hun concept met een speciaal computerprogramma ontworpen. Zeven authentieke ontwerpen van elk 2,5 bij 4,5 meter vormen uiteindelijk een kleurrijk samengesteld geheel. Bij de fysieke realisatie van dit werk (het opperen, tegelzetten en voegen) worden ook medewerkers van Stichting Phusis uit Assen betrokken. Stichting Phusis begeleidt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Door hier mee te helpen wordt werkervaring opgedaan. De verwachting is dat het plaatsen van het mozaïek ongeveer 2 ½ week arbeid zal kosten. Op vrijdagmiddag 23 september om 17.00 uur zal burgemeester Marco Out het Poststraat-mozaïek onthullen. Aanleiding voor dit project was de metamorfose van de bestaande woonomgeving ‘Poststraat’ na de realisatie van het Citadel-project in 2013. Projectontwikkelaar Bemog en de Gemeente Assen zijn de financiers van dit community art project.

Auteur

Albert-Jan Garama