Drentse Landgeitenfokkers succesvol bij landgeitenkeuring Orvelte

Assen

in Orvelte hebben zaterdag 27 augustus 23 fokkers hun Nederlandse Landgeiten laten keuren op de Brink in Orvelte. De fokkers hadden zo`n 120 geiten en bokken meegebracht.

Deze keuring wordt jaarlijks georganiseerd door de Landgeitenfokkersclub Drenthe. Net als voorgaande jaren was het weer een gezellige dag. Vanwege het 35 jarig jubileum van de vereniging had deze dag een feestelijk tintje. In de middagpauze was er een optreden van de folkloristische dansgroep De Diekhookse Klumpkes uit Borculo. De keuring is voor de inschrijving in het stamboek. De geit / bok wordt door de keurmeesters o.a. beoordeeld op type, benen, ontwikkeling, beharing en conditie. De dagkampioen bij de geiten werd de anderhalfjarige geit Odie van de Esweghoeve van G. Smit-Ydens uit Zwinderen. Deze geit heeft 89 punten van de maximaal te behalen 100 punten gekregen. De dagkampioen bij de bokken werd de meerjarige bok Lef van de Witte Raaf van B. Bouwman uit Annen. Van de keurmeesters heeft dit dier 92 punten gekregen. De Nederlandse Landgeit komt veelvuldig voor op schilderijen uit de periode 1600 - 1750. Dit harde en sobere ras kwam vrij algemeen voor in Nederland tot aan het begin van 20e eeuw. Rond 1950 was de Nederlandse Landgeit echter bijna verdwenen als gevolg van het kruisen met buitenlandse melkgeitenrassen en afgenomen interesse door de opkomst van de georganiseerde productiegerichte agrarische sector. Het ras wordt nu onder andere weer ingezet voor begrazing van natuurterreinen om houtopslag te bestrijden. Ook particulieren kiezen voor dit ras omdat het beter aangepast is aan Hollandse omstandigheden. Kenmerkende typering: een krachtig, middelgroot, wat laag gesteld, licht overbouwd en geblokt landras dat zich kenmerkt door een korte, brede en zwaar gehoornde kop met opgewipte neus en een hoog voorhoofd. Kenmerkend is verder de lange ruige beharing, hoewel bij de geiten ook kort ruigharige dieren voorkomen.

Auteur

Albert-Jan Garama