RUBRIEK De Drentse Zaak met Lies van der Bij

ASSEN

'Nu kan ik al mijn energie steken in wat ik het liefste doe'

ASSEN - De Drentse Zaak is het werk- en kenniscentrum van ondernemend Assen. Hier bevinden zich niet alleen gevestigde bedrijven en flexwerkers, maar ook de Ondernemersadviseurs. Zij bieden ondersteuning en advies, bijvoorbeeld op financieel vlak. Lies van der Bij heeft al 24 jaar haar eigen zangpraktijk. Ze geeft zangles. Maar eigenlijk ook iets meer dan dat. ,,Ik noem het zangles met zorg. Dus niet alleen voor mensen die willen leren zingen, maar ook voor mensen die zingend door het leven willen gaan.” Haar klantenbestand is zeer divers. ,,Mensen met hersenletsel of een burn-out. Mensen die hun eigen stem willen ontdekken maar niet goed durven. Mensen die niet goed weten wat ze met hun leven moeten. Ik vraag ze hoe het gaat, en dan gaan we aan de slag. Dat kan zijn met zang, een ondersteunend gesprek, of een healing.” Eigen weg Lies studeerde klassieke zang aan het conservatorium. ,,Dat heb ik vijf jaar gedaan, maar niet afgemaakt. Ik hield van zingen, maar klassiek bleek toch niet helemaal mijn richting. Die vond ik pas later, in Frankrijk, waar ik cursussen volgde van het Roy Hart Theatre. Zij werken veel met lichaamswerk en stemexpressie. Dat heeft mij goed gedaan. Dus toen ik thuiskwam dacht ik, zo ga ik ook werken.” Marginaal ondernemer Na een scheiding, tien jaar geleden, ging Lies alleen wonen met haar inmiddels achttienjarige dochter. ,,Toen bleek dat de sociale dienst de inkomsten uit mijn praktijk moest aanvullen.” Drie jaar geleden kwam ze in contact met de Ondernemersadviseurs van De Drentse Zaak. Ze werd aangemerkt als een zogenaamd marginaal ondernemer. ,,Dat is een ondernemer die zijn uiterste best doet om helemaal zelfstandig te worden, maar nu nog te weinig inkomsten heeft om zijn gezin te kunnen onderhouden, in mijn geval dus mijn dochter en mijzelf.” Veel geluk Als marginaal ondernemer worden Lies’ inkomsten aangevuld met een uitkering, tot ze met haar bedrijf genoeg verdient om zonder te kunnen. ,,Anders had ik waarschijnlijk een andere baan erbij moeten zoeken. Maar nu kan ik al mijn tijd en energie steken in wat ik het liefste doe en beste kan. Ik denk dat ik ontzettend veel geluk heb gehad dat ik bij De Drentse Zaak terecht ben gekomen.” Lies zegt dat ze dankzij de adviseurs veel heeft geleerd over het ondernemerschap. ,,Ik heb mijn praktijk nu 24 jaar, maar ik leer de laatste jaren pas om niet alleen docent maar ook ondernemer te zijn." Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes en flexibele werkplekken.
Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers

Auteur

Albert-Jan Garama