Orvelter Zangdagen

Assen

De Orvelter Zangdagen beleeft dit jaar haar 27ste editie. Het vijfdaags zangevenement wordt afgesloten met een informeel concert zondag 28 augustus om 16.00 uur in de Stefanuskerk in Westerbork.

WESTERBORK– ,,Sinds 1992 vindt in de Borckerhof in Orvelte (bijna) elke zomer, soms zelfs twee keer, een vijfdaags zangevenement plaats: begonnen als Drentse zangweek, daarna omgedoopt tot Zangworkshop Orvelte en vanaf 1998 getooid met de naam Orvelter Zangdagen”, vertelt deelneemster Henny Visscher. ,,Tijdens de Zangdagen wordt er met een groep geoefende amateurzangers van alle leeftijden gewerkt aan het repertoire. Drie repetities per dag, vijf dagen lang. Dat is hard werken, zeker voor dirigent André Cats, die bij alle Zangdagen de directie voor zijn rekening heeft genomen, maar ook voor de deelnemers. Meestal is het repetitieproces namelijk veel langer. Hier is het zo dat het projectkoor op zondagmiddag een presentatie geeft in de Stefanuskerk en daar laat horen waar men de afgelopen dagen aan heeft gewerkt.” Het idee van de Orvelter Zangdagen komt van André Cats, die in 1992 besloot om een groep vrienden uit te nodigen om koormuziek in te studeren en dit na vijf dagen uit te voeren, waarna is besloten het een jaarlijks evenement te maken. ,,André is een pionier in Noord-Nederland op het gebied van vocale oude polyfonie; hij is als zanger en dirigent zowel actief in de professionele koorwereld als bij diverse amateurkoren”, vertelt Henny. ,,Centraal tijdens de Orvelter Zangdagen staat koormuziek uit vele eeuwen rondom een thema. Die thema’s komen soms toevallig bovendrijven en hebben doorgaans geen muzikaal karakter zoals ‘de natuur’, ‘drank, spijs en rookwaar’, ’de koning is dood: leve de koning!’.” Dit jaar is het thema water. Een element dat vele verschijningsvormen kent. ,,Geen wonder dat het door de eeuwen heen een inspiratiebron is geweest voor beeldende, schrijvende en musicerende kunstenaars. ‘Orvelte’ 2016 heeft dit geliefde en gevreesde vocht als thema. Zoals gebruikelijk wordt aan deze kapstok een verzameling koorwerken gehangen die, los van het gemeenschappelijk kenmerk ‘water’, ver uiteen zullen lopen in bezetting, stijl, regio en tijd van ontstaan. Zomaar een handjevol componisten die je in Orvelte zult tegenkomen: Faugues, Willaert, Elgar, Poulenc en natuurlijk Anonymus.” Zelf doet Henny al heel wat jaren mee. ,,Het is iedere keer weer een bijzondere ervaring om op dag één te starten met het doorzingen van de partijen met een groep bekende en onbekende zangers en zangeressen. Om dan aan het einde van de rit een concert te geven in de kerk van Westerbork. Voor mij is dat concert leuk, maar de reis erheen is het mooiste: het proces van samen met elkaar, onder André’s leiding, de stukken je eigen maken. Daarbij komt dat we verblijven in een groepsaccommodatie in Orvelte en daar ook samen met elkaar koken, eten en ’s avonds, als het repeteren erop zit, een borrel drinken. Dat geeft een band.” “Het aantal deelnemers varieert de laatste jaren zo tussen de 20 en 30. Vanuit heel Nederland komen amateurzangers op dit project af. Sommige deelnemers zijn er alle jaren bij geweest, anderen doen een of twee keer mee, afhankelijk van het programma.” Kaarten voor het slotconcert zijn verkrijgbaar aan de kerk en kosten 7,50 euro. Cindy Houwen Eigen foto

Auteur

Albert-Jan Garama