FOTOREPORTAGE De laatste doodstraf in Drenthe van Etstoel Anloo

ANLOO

In Drenthe werd precies 170 jaar geleden het laatste doodvonnis uitgesproken. Op de Etstoeldag in Anloo stond 20 augustus de doodstraf centraal. De rechtszaken van Femmegien Veenhof, Peter Jans en Anton Link worden, zowel in de kerk als daarbuiten, ten tonele gebracht. Het schavot stond buiten de kerk al klaar.

Op zaterdag 17 januari 1846 sprak het Drentse gerechtshof het doodvonnis uit tegen Femmegien Veenhof. Het zou de laatste keer worden dat in Drenthe een doodvonnis werd geveld (afgezien van de berechting van oorlogsmisdadigers na 1945). Maar uitgevoerd werd de straf niet. Koning Willem II streek de hand over zijn hart en verleende haar gratie. Een van de meest geruchtmakende zaken uit de Drentse strafrechtgeschiedenis is de moord op ds. Johannes Ledeboer, op de weg tussen Anloo en Zuidlaren. Dader bleek een voortvluchtige soldaat, Anton Link. Het voorval zorgde voor veel rumoer in Drenthe en bij de voltrekking van het vonnis was dan ook een grote menigte opgekomen. Op 27 januari 1781 kreeg Anton Link van de Etstoel te horen dat hij de doodstraf kreeg. Op 9 februari werd het vonnis voltrokken. De straf was gruwelijk. Hij werd geradbraakt op het galgenveld. Tot 1730 stond de galg op de Brink in Assen maar er vonden er geen terechtstellingen meer plaats. Wanneer het nodig was plaatste men het schavot op het galgenveld, gelegen op de hoek van de huidige Kloekhorststraat en Groningerstraat. Fotograaf Bert Vennik trok de stoute schoenen aan en maakte bijgaande fotoreportage.

Auteur

Albert-Jan Garama