Column Foekje Dijk: 'Verlies?'

Assen

Foekje Dijk: 'Verlies?'

De (olympische) sportzomer is weer voorbij. Wimbledon, Roland Garros en de Tour de France, op de voet gevolgd door de Olympische Spelen in Rio, hebben half Nederland meerdere malen boven op de banken gebracht. Wat bij mij vooral is blijven hangen: de wanstaltige tweets, wanneer de sportprestatie van een Nederlandse sporter voor de toeschouwers onder de maat bleef. Pijnlijk om te lezen dat de twitteraars, die misschien nog nooit een rondje zwembad vol hebben kunnen houden, of zich slechts van de stoel verheffen om naar de wc te lopen, met overweldigend commentaar op het verlies van de sporters afrekenden met hun idool. Niet slechts twitteraars, ook de media zongen volop mee in het koor der teleurstellingen. Een 'verloren' race werd breed uitgemeten, het verlies van medailles afgewogen aan de hoog opgeschroefde verwachtingen. Weet men dan niet, dat wie te veel verwachtingen heeft, altijd verliest? Het is zo intens jammer, dat bleek deze sportzomer weer eens, dat mensen zich volpompen met hooggestemde verwachtingen (meestal betreffende de prestaties van anderen), om vervolgens in een verloren strijd stampij te maken, alsof een sportvrouw of -man moedwillig onderpresteerde. Iets dergelijk is in het gewone leven vaak ook het geval. De resultaten bij hoge verwachtingen vallen, als puntje bij paaltje komt, altijd tegen. Soms verwacht een mens teveel van zichzelf, vaker nog van anderen. Toegegeven, het is ook razend moeilijk om geen verwachtingen te koesteren. Er is altijd hoop, dat dingen anders zullen gaan dan het er in eerste instantie uit ziet. Hoop en verwachtingen worden dan vermengd tot een sluitend geheel. En dat laatste is nu eenmaal in de dynamiek van het leven volstrekt niet te combineren. Of het te leren valt? Een snelle, ondoordachte tweet biedt zeker geen soelaas. De lange adem van de hoop opent beduidend meer perspectief. Daar valt veel bij te winnen! Foekje Dijk, Vrijzinnig Assen. Zondag 4 september dienst met Foekje Dijk in de Doopsgezinde Kerk, aanvang 10.30 uur.

Auteur

Albert-Jan Garama