Groene Varkens in Loon

LOON

In Loon zijn Hans en Anita Marskamp het project De Groene Varkens gestart. Kunnen ze vier varkens groot brengen met voedsel overschotten en producten die over datum zijn? Zij gaan de uitdaging aan!

Het is een groen burgerinitiatief waarbij het erom gaat de varkens zo min mogelijk graan, mais te voeren. Niet omdat het voer zo duur is, maar om voedselverspilling tegen te gaan in met name huishoudens.

Veel mensen scheiden hun afval al wel en het groen gaat in de groene bak. Maar vast en zeker is ook dit nog weer te scheiden in eetbaar- en niet eetbaar afval. Beiden vinden het erg zonde dat eten dat nog geschikt is voor dieren zomaar wordt weggegooid. Dat kan vast anders. Aan de Kanaaldijk 34 staat bij de varkens, langs het pad, een kunsstof bak waar mensen uit de buurt het voedsel in kunnen deponeren. Het gaat om oud brood, teveel verbouwde courgettes, valappels, of bladeren rondom de bloemkool. Op de website is een hele lijst te vinden wat wel en wat niet mag. Tafelresten is bij wet verboden om aan de dieren te geven dus dat moeten we weigeren. Het is leuk om te zien dat we nu al dagelijks wat in de bak vinden. De varkens genieten van de variatie in hun menu.

Om mee te doen, zie info www.degroenevarkens.nl.


Auteur

Redacteur