‘Ik zag familie en vrienden afgevoerd worden naar Polen’

HOOGHALEN

Henny Dormits vertelt 28 augustus in het museum van Kamp Westerbork over haar ervaringen als Joods meisje in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ze was dertien jaar toen ze met haar ouders gevangen werd gezet in kamp Westerbork. “Het was een schijnkamp, maar dat wist ik als 13-jarig meisje uiteraard niet”, vertelt Henny.

Henny Selma Dormits is op 29 juli 1929 geboren in Den Haag. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog woont zij met haar ouders en zus op de Nieuwe Parklaan. Op 4 december 1942 laat het gezin alles achter en duiken ze onder bij een jong echtpaar op de Valkenboskade. Via vrienden in het verzet krijgt Henny’s vader valse dooppapieren van de Nederlands Hervormde kerk. Deze papieren zijn waarschijnlijk later hun redding geweest.

“Door verraad werden wij eind maart 1943 gearresteerd en via de Scheveningse gevangenis overgebracht daar de barak voor gedoopte Joden in kamp Westerbork.” Door de speciale dooppapieren hoeft het gezin in eerste instantie niet op transport. Henny moet buiten op het land werken, wagons lossen en wordt aangesteld als ordonnans. “Ik had wekelijks dienst bij de beruchte transporten en zag zo dat familie, vrienden en bekenden werden afgevoerd naar Polen.”

Het gezin leeft anderhalf jaar lang in kamp Westerbork, zonder op de lijst te worden gezet voor transport naar de concentratiekampen in het Oosten. “Hoe raar het ook klinkt, je ging je er thuis voelen. We hadden het niet slecht, werkten op het land en hadden genoeg te eten.” Henny noemt kamp Westerbork nu een “schijnkamp”, maar dat had ze als jong meisje niet zo door. “Als je niet op de transportlijst stond bekommerde je jezelf over het feit of je ’s avonds nog naar de revue kon.”

Op 4 september 1944 komt het gezin op de lijst te staan. Ze worden gedeporteerd naar Theresienstadt. Na de oorlog heeft Henny altijd gemeend dat zij zich moest inzetten om te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt. “Je weet pas wat vrijheid is als het je afgenomen wordt.”

Henny Dormits vertelt over haar oorlogservaringen op zondag 28 augustus 2016 om 14.00 uur in het museum van Kamp Westerbork. Na de lezing beantwoordt Henny graag vragen uit het publiek. Toegang tot de lezing is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.


Auteur

Redacteur