Beste motorcrossers ter wereld naar Assen

ASSEN

Zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2016 vindt op het TT Circuit van Assen opnieuw de ‘Motocross Grand Prix van Nederland’ plaats; een officiële ronde in het FIM MXGP Wereldkampioenschap Motorcross, sinds 1957 het belangrijkste off-road motorsportkampioenschap ter wereld.

Tientallen coureurs elleboog aan elleboog, motoren die hoog in toeren paraat staan voor de val van het starthek, gevolgd door een bloedstollende sprint naar de eerste bocht, het ‘scrubben’ van de eerste bulten en spectaculair hoge sprongen waarbij mens en machine op grote hoogte voor de beroemde TT-tribunes langs zweven… Dát is MXGP Assen, het wereldkampioenschap motorcross op het Circuit van Drenthe. En dat alles vanaf een comfortabele tribuneplaats of staand langs de baan op het binnenterrein. Op een speciaal voor het evenement ingericht parcours wordt met zand van het naastgelegen defensieterrein langs de beroemde TT-tribunes een unieke Grand Prix verreden met wedstrijden in MXGP, MX2, het WK voor veteranen, het EK150 én het WK voor dames. Kans op Nederlandse overwinningen én wereldtitels Jeffrey Herlings legt in 2016 weer de hele wereld zijn wil op in de MX2-klasse. Lang leek het erop dat hij zijn 3e wereldtitel al ver vóór zijn thuisrace binnen zou hebben, want Herlings won alle GP’s op de kalender! Echter door een blessure miste ‘The Bullet” inmiddels drie evenementen waardoor zijn voorsprong aanzienlijk slonk. In Assen gaat Herlings opnieuw de strijd aan met onder anderen teamgenoot Pauls Jonass, Jeremy Seeuwer op Suzuki, Husqvarna-rijder Max Anstie, Benoit Paturel op Yamaha en HSF Logistics Motorsport Team coureur Brian Bogers. In 2016 staan in Assen ook ’s werelds snelste vrouwelijk motorcrossers aan de start, waaronder ‘onze eigen’ Nancy van de Ven. De 18-jarige motorcrosser uit Vlissingen won in 2015 haar eerste Grand Prix en eindigde als derde in de eindstand van het wereldkampioenschap. Nancy strijdt mee aan de top en afhankelijk van wat haar directe concurrent Livia Lancelot doet zou een overwinning in Assen haar de wereldtitel kunnen opleveren! Superster Caïroli versus ‘wonderkind’ Gajser In de ‘koningsklasse’ MXGP rijdt een Italiaanse superster rond die luistert naar de naam Antonio Caïroli.‎ Tony, een goede vriend van MotoGP-held Valentino Rossi, rijdt voor het Red Bull KTM fabrieksteam en domineerde jarenlang de MXGP-categorie. De Italiaan hoopt stiekem nog altijd het record van Stefan Everts van 10 wereldtitels te evenaren waarmee hij de meest succesvolle motorcrosser aller tijden zou worden. Het is echter de jonge garde onder aanvoering van de regerend wereldkampioen MX2 Tim Gajser die leidt. De Sloveen verrast vriend en vijand met zijn dominantie als rookie in de MXGP-categorie. Glenn Coldenhoff was de grote held vorig jaar in Assen met een knappe podiumpositie. Voor 'The Hoff' moet het gejuich vanaf de TT-tribunes haast wel ‘verslavend’ werken en hij zal er dus ongetwijfeld alles aan doen om  een nieuwe ‘fix’ te halen op het Drentse zand. Monsterklus Stichting MXGP Assen staat eind augustus opnieuw voor een monsterklus. In een periode van een week moet het benodigde zand vanaf het nabijgelegen defensieterrein worden uitgereden. Met het zand dat Defensie beschikbaar stelt legt de aannemer een parcours aan dat over het binnenterrein langs de Winterdijk, Hoofd- en GT-tribune voert, waarmee optimaal gebruik wordt gemaakt van de bestaande faciliteiten voor publiek, pers, deelnemers, organisatie en gasten. Provincie Drenthe en Gemeente Assen sponsoren het evenement dat van het Circuit van Drenthe ook in 2016 de enige circuitfaciliteit ter wereld maakt met zowel een WK Motorwegrace als een WK Motorcross op hetzelfde terrein. Ook TT Circuit Assen investeert in de Motocross Grand Prix Assen met een voor de organisatie zo gunstig mogelijke huurovereenkomst. Toegangskaarten zijn aan de kassa’s van het TT Circuit Assen te koop. Alle bezoekers kunnen MXGP Assen vanaf de tribunes volgen en door de hoge tribunes is bijna het hele parcours te overzien. Om de fans niets te laten missen staat er tegenover de tribunes een videoscherm van maar liefs 60 m2 opgesteld.  Youthstream stelt haar paddock open gedurende het weekend voor 20,- euro per persoon. (weekendtoegang tot de paddock). Kinderen tot 15 jaar onder begeleiding van een volwassene hebben gratis toegang.

Auteur

jkunst