Molenaars zetten deuren open voor publiek

Assen

REGIO - Molenaars van het overgrote deel van de molens in Drenthe zetten zaterdag 27 augustus de deuren wijd open voor publiek.

De Drentse Molendag, georganiseerd door de Molenstichting Drenthe en het Gilde voor Vrijwillige molenaars (afd. Drenthe), is medio jaren ’80 ontstaan. Dit met als doel collega-molenaars uit andere provincies te kunnen ontvangen. Die kunnen op de Nationale Molendag in mei zelf niet naar collega’s, omdat ze dan hun eigen molen moeten bedienen. Vanaf het begin weten velen de Drentse molens op de vierde zaterdag van augustus te vinden. Of dat nu collega-molenaars zijn of 'gewone' bezoekers. Het is dan ook een prima gelegenheid eens rustig te kijken, of om meer molens op één dag in werking te zien. Natuurlijk vertellen molenaars vol overgave over hun hobby en alles over molens.
Activiteiten
Sinds enkele jaren zijn deelnemende molens te herkennen aan de speciale Drentse Molendag-vlag. Bijzondere activiteiten zijn er ook, er is op diverse molens van alles te doen. Een greep uit het aanbod: Dalen, De Bente, brood bakken en molenwinkel; Noord-Sleen,  Albertdina, tentoonstelling molenschilderijen, info over bijenhouders; Hoogeveen, De Zwaluw, markt met oude ambachten, malen; Meppel, De Weert, vis bakken, bootje varen, rondrit in oude auto; Gieterveen, De Eendracht, broodbakken, meelverkoop, thee & koffie schenkerij; Zuidlaren  en Roderwolde. resp. De Wachter en Woldzigt, koren- en oliemolens, volop in bedrijf (niet gratis te bezichtigen). Voor meer info zie www.molensindrenthe.nl.

Auteur

jkunst