Bustour des Misérables

REGIO

Nederland, 1818. Een reeks mislukte oogsten heeft een groot deel van de bevolking in de armoede gestort. Wat te doen met al die paupers? Mannen, vrouwen, weeskinderen, gezinnen met kinderen en veteranen werden vanuit het hele land opgestuurd naar de koloniën in Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord, Veenhuizen en Ommerschans. Door te werken op het land werden ze opgevoed tot nuttige en arbeidzame burgers.

Deze bustour neemt de deelnemers mee langs de vrije koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid op de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel. Een deskundige gids vertelt onderweg over de opzet van de koloniën en het wel en wee van de kolonisten. De tocht wordt gehouden op donderdag 25 augustus. Opstappen kan zowel in Groningen als in Assen. De prijs bedraagt 50,00 euro per persoon. Vanaf Groningen en Assen gaat de tocht langs de Drentsche Hoofdvaart naar het armenwerkhuis in Diever, een voorbeeld van kleinschalige armenzorg. In Frederiksoord, de proefkolonie van de Maatschappij van Weldadigheid, maken de deelnemers kennis met de architectuur van de armenkolonie en de ontroerende en soms ook humoristische verhalen over de kolonisten en de ambtenaren. In Paasloo wordt een heerlijke lunch gereserveerd. Daarna wordt de tocht vervolgd via Marijenkampen, Willemsoord en Wilhelminaoord naar Frederiksoord. In de directe omgeving van de Maatschappij van Weldadigheid vestigden zich weggestuurde kolonisten in haastig gebouwde plaggenhutten. Deze zogenaamde desperado-kolonies zijn hier en daar nog in landschap en architectuur te herkennen. Na de thee in het bloeiende heidelandschap van Doldersum rijdt de bus terug naar Assen en Groningen. De bus vertrek om 8.45 uur vanaf het station in Groningen. Om 9.30 uur kunnen de deelnemers uit Assen instappen bij het Drents Archief in Assen. Om 17.15 uur is de bus weer terug in Assen en om 18.00 uur in Groningen. Aanmelden Prijs: 50,00 per persoon. Aanmelden kan tot 23 augustus 2016 via touring.groningen@arriva.nl of telefonisch: 050-5260268. De tocht wordt georganiseerd door het Drents Archief en Arriva Touring.  

Auteur

jkunst