Kunst aan de Vaart viert 10-jarig jubileum

ASSEN

Kunst aan de Vaart viert haar 10-jarig jubileum op 10 en 11 september en toont werk van ruim 70 kunstenaars op 40 locaties, zoals Emy Chau, Kitty Boon, Jimmy Veenhuis en Lambert Kamps. Tevens is er een nieuwe combinatie: Kunst & Klassiek, met diverse concerten, gericht op jong talent.

De tiende editie van Kunst aan de Vaart smelt opnieuw beeldende kunst in al haar vormen samen in de fraaie, statige huizen aan de Asser Vaart op 10 en 11 september. Voor de tweede keer zijn er een aantal makers gevraagd als Artist in Residence. Dit keer zijn dat Kitty Boon, Yvonne Struys en Jimmy Veenhuis. Organisator Dick Schuur licht toe: “De kunstenaars laten zich inspireren door bewoners en pand, waaruit nieuw materiaal ontstaat. Dat kan nieuwe kunst zijn, passend bij de locatie of een toevoeging vormen aan het huis, werkend vanuit een titel dan wel concept. Zo creëert Yvonne Struys werk rond de titel Als een vis in het water.Jong Klassiek Na de succesvolle pilot van 2015, is er nu voor het eerst een structurele verbinding tussen kunst en klassiek. Producent, artistiek leider en vaartbewoner Monique Verheugt, vertelt dat het Jong Kamerorkest Noord vorig jaar speciaal voor dit evenement is opgericht en tot doel heeft om regionale getalenteerde jongeren te stimuleren om op hoog niveau samen te spelen. Dit Noord-Nederlandse orkest bestaat deels uit conservatoriumstudenten tussen de 14 en 21 jaar. Op 10 september geeft het orkest om 20.30 uur een gratis concert op de Markt, waarin composities van Mozart, Mendelssohn en Beethoven te horen zijn. Naast het hoofdconcert staan in tuinen en huiskamers rondom de Vaart gedurende het hele weekend diverse optredens centraal van (conservatorium) ensembles, zoals onder meer Regina Forte, Duo Lyster, Yasmijn en het PBG ensemble. Nieuwe samenwerkingen Verder staat het jubileum in teken van een aantal nieuwe samenwerkingen, zoals de deelname van de horeca aan De Markt tijdens het avondconcert, een samenwerking met de Nationale Monumentendag (10 september), waar middels een speciaal boottochtje via de Zuidzijde de Kazerne aangedaan wordt en een speciaal kunstwerk komt te staan. Daarnaast is er een preview bij Kunstplaza Schurer in Vanderveen vanaf 26 augustus tot 19 september, als ook aanwezigheid in het weekend 27 en 28 augustus tijdens het Preuvenement.

Auteur

jkunst