Deelnemers SIVO-festival gaan haringhappen in Exloo

Exloo

Een Chileens paar dat haring staat te happen? Of een Est die dat doet? Het werd donderdagochtend werkelijkheid in Exloo. De gemeente Borger-Odoorn ontving traditioneel de verschillende vertegenwoordigers van de buitenlandse dansgroepen die meedoen aan het Wereld Dans en Muziekfestival SIVO in Odoorn.

Bij die ontvangst, al vanaf het begin van het SIVO-festival 32 jaar geleden vaste prik, hoort het 'haringhappen'. Na deskundige uitleg van één van de bekenste horecaondernemers uit Exloo, Jan Tuin van hotel-restaurant Bussemaker, liet een ieder de haring zoals het hoort in de mond glijden. De een vond het vreemd, de ander heerlijk, weer een ander liet de haring voor wat die was, maar het was weer een hele belevenis voor de dansparen die waren meegekomen naar het gemeentehuis. Het bezoek bestond overigens niet alleen uit het oppeuzelen van de Hollandse lekkernij, ook werden cadeaus uitgewisseld. Van iedere dansgroep was een paar vertegenwoordigd en vanuit iedere groep werd een cadeau aan de gemeente aangeboden. Op hun beurt deelde de gemeente Borger-Odoorn aan de buitenlandse gasten klompen uit. Verder werd er getoost in alle talen van de aanwezige groepen en werd tot slot een groepsfoto gemaakt.

Auteur

Arjan Brondijk