COLUMN - Cultureel Hart met Joke Wolff

Assen

Beleefpost

Twee weken geleden was Assen het bruisende centrum van de Drentse Fiets4Daagse. Niet alleen als startplaats, maar ook als Beleefpost voor de fietsers. Het Drents Museum en het Drents Archief boden een speciaal programma met Het Grootste Poppenhuis van Nederland en de oudste film van Drenthe. Bij Het Drentse Landschap konden de deelnemers hunebedgooien en bij de ijssalon kregen ze het derde bolletje ijs gratis. Een mooie samenwerking om de fietsers kennis te laten met cultureel Assen. Maar werkte het ook? Het was plakkerig weer, de Beleefpost zat bijna aan het eind van de route, dus hoe verleid je mensen die eigenlijk alleen zin hebben in een frisse douche of een koud biertje tot een cultureel uitstapje? Gewapend met een megafoon lokten we uiteindelijk de helft van de starters op de 30 en 60 kilometer naar binnen. Daar hadden ze gelukkig geen spijt van. We ontvingen hartverwarmende reacties en voor velen was het een eerste kennismaking met Het Grootste Poppenhuis van Nederland en het Drents Archief. Volgend jaar opnieuw, maar dan als Beleef- én Stempelpost? Hoewel we inmiddels middenin de zomervakantie zitten, zijn de voorbereidingen voor het culturele seizoen in volle gang. Eén van de activiteiten in het Cultureel Hart dit najaar is de Dag van de Drentse Geschiedenis. Op acht locaties in de Asser binnenstad kan het publiek genieten van verhalen, theater, interviews, dans, workshops, rondleidingen en films met een historisch tintje. Op het programma staan onder meer een Ghost Tour waarbij de deelnemers op pad gaan langs de donkere geschiedenis van Assen, een interview met schrijfster Suzanna Jansen, de theatervoorstelling Massimo (verteller van eeuwenoude verhalen) en een oral history-voorstelling over de dekolonisatie van Nederlands-Indië. De Dag van de Drentse Geschiedenis is op zaterdagmiddag 1 oktober. U leest er binnenkort ongetwijfeld meer over! Joke Wolff, Drents Archief

Auteur

Arjan Brondijk