Rijkswaterstaat hervat werk aan de A28

Vries

Rijkswaterstaat hervat de asfalteringswerkzaamheden aan de A28 tussen Haren en Vries. Er wordt vandaag en morgen in de avond en nacht tussen 19.00 uur en 06.00 uur gewerkt. Daardoor is in die periode slechts één rijstrook beschikbaar. Bovendien wordt de maximum snelheid verlaagd naar 70 km/u.

Het aanbrengen van de asfaltverhardende emulsie is een vervolg op de werkzaamheden die op 29 juni werden gestaakt. Door de hevige regenval hardde het materiaal onvoldoende uit, waardoor voertuigen bespat werden. Rijkswaterstaat stelt alles in het werk om het onderhoud probleemloos te laten verlopen. Asfaltdeskundige Antoon Koster (RWS), die veel ervaring heeft met het aanbrengen van de emulsie op het wegdek, zal het proces beide nachten nauwlettend in de gaten houden. "In de nacht van 29 juni ging het vlak voor het einde van het werk plotseling hard regenen. Door deze hoosbui in combinatie met de ochtendspits konden het asfalt en emulsie niet aan elkaar hechtten", aldus Koster. Rijkswaterstaat heeft al meer dan tien jaar positieve ervaringen met het middel binnen diverse onderhoudsprojecten. Beter in de gaten houden "We zullen de weersomstandigheden ditmaal nog beter in de gaten houden. Bij regen of een hoge luchtvochtigheid worden de werkzaamheden direct stil gelegd." Overigens hoeven automobilisten niet over de aangebrachte emulsie te rijden. "We houden één baan open waar het bindmiddel al eerder is aangebracht en waar men dus gewoon overheen kan rijden." Bij droog weer zal de emulsie zich binnen enkele uren hechten aan het asfalt. "Als auto’s daarna over het wegdek rijden zal er enige splitvorming ontstaan. Dat is normaal en beschadigt de auto niet, mede omdat we na de werkzaamheden een maximumsnelheid van 90 km/u vaststellen", legt Koster uit. "Bovendien walsen we de emulsie extra en we zullen direct na de spits alle rijstroken vegen en het losse split opzuigen." De werkzaamheden aan de A28 betreffen regulier onderhoud dat het wegennet periodiek nodig heeft. Met als doel een vlotte en veilige doorstroming voor de weggebruiker.

Auteur

Arjan Brondijk