Achter de schermen met Riëtte Kruize

ASSEN

Wat gebeurt er achter de schermen voordat een voorstelling in Theater De Nieuwe Kolk begint? Het Gezinsblad sprak met Riëtte Kruize, teamleider ticketing en voorstellingsbegeleiding.

ASSEN – ,,Als een artiest geboekt is ontvangen we een aantal weken van tevoren de technische brief. Daarin staat onder meer het lichtplan, maar ook hoeveel artiesten er komen, hoe laat arriveren en hoeveel kleedkamers ze nodig hebben.” Theater De Nieuwe Kolk beschikt over 16 kleedkamers, vier beneden bij de grote zaal, acht op de eerste etage en vier op de tweede etage. ,,Alle kleedkamers beschikken over een toilet, een douche en een tv met geluidssysteem waarmee ze op het toneel kunnen kijken.” ,,Een paar dagen voor de voorstelling bellen we of er nog bijzonderheden zijn en of de aankomsttijd van de artiesten nog klopt.” Op de dag van de voorstelling komen de artiesten via de artiesteningang in de parkeergarage direct achter in De Nieuwe Kolk binnen. ,,Ze worden persoonlijk welkom geheten en we laten ze zien welke kleedkamers gereserveerd zijn. Daar liggen snoepjes klaar, enkele handdoeken en een welkomstkaartje met een telefoonnummer voor als er vragen zijn.” Na een korte rondleiding en wat drinken wordt afgesproken hoe laat de zaaldeuren opengaan, hoe lang de voorstelling duurt en wanneer eventueel een bos bloemen overhandigd wordt. ,,Vervolgens wordt over het algemeen eerst de soundcheck gedaan en eet de artiest een hapje. Het is mooi om te zien hoe iedere artiest zich verschillend voorbereidt op de voorstelling. De ene zondert zich af in de kleedkamer om zich te concentreren, de andere gaat in de artiestenfoyer zitten of rent zich juist warm op het toneel.” Wat de voorbereiding ook is, voor elke artiest is het belangrijk dat de voorstelling op tijd begint. Als voorstellingsbegeleidster is Riëtte of één van haar drie collega’s gastvrouw voor zowel artiest als publiek en daardoor voor en achter de schermen actief. ,,We zitten tijdens de voorstelling de hele tijd in de zaal, zodat we gelijk kunnen ingrijpen mocht er iets met de artiest of iemand in het publiek gebeuren.“ In de pauze zitten de artiesten over het algemeen in de kleedkamer of de artiestenfoyer. ,,Na afloop van de voorstelling worden de artiesten naar de foyer begeleid waar ze de bezoekers van de voorstelling kunnen ontmoeten. De meeste doen dat wel omdat ze het leuk vinden om respons te krijgen.” Natuurlijk worden er ook handtekeningen uitgedeeld en foto’s gemaakt. ,,Na die tijd krijgen ze nog een drankje en bitterballen van het huis en de meesten schrijven ook nog wat in het gastenboek in de artiestenfoyer.” De artiest wordt naar de parkeergarage begeleidt en letterlijk uitgezwaaid. ,,Het is belangrijk dat zowel de bezoekers als de artiest met een goed gevoel aan De Nieuwe Kolk terugdenken, we zien ze beiden graag terug.” Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama