REPORTAGE Fiets4Daagse startplaats Assen

ASSEN

Het is een zinderende zomerdag die zich al vroeg aandient in Assen. Zo tegen tienen in de ochtend wijst de thermometer met gemak 23 graden aan. ,,Voor mij geen probleem”, zegt verkeersregelaar Ger Kamminga. ,,Heb er helemaal geen werk van. Zie alleen maar vrolijke en blije gezichten.”

Op parkeerplaats Stadsbroek staan inmiddels lange rijen auto’s opgesteld, veel met een fietsdrager achter op de trekhaak. Deelnemers wandelen met de fiets aan de hand, of zitten er alvast op en gaan zich inschrijven bij startplaats Assen achter De Bonte Wever, op de voormalige ijsbaan om precies te zijn. ,,Je ziet het zelf. De stroom inschrijvers sijpelt rustig door. Prettige dag mensen!”, moedigt Kamminga nog eens aan. ,,Doe rustig aan en geniet.” Bij de inschrijfbalie dijt de rij wachtenden gestaag uit. Gewoon aansluiten en rustig wachten is geen probleem. De een weet het al, een ander buigt zich nog over fietskaarten en dubt over de ideale route. Het gaat er gemoedelijk aan toe. Zegt ook gastvrouw Anneke Horst: ,,Het is hier zo relaxt, het gaat allemaal zo ontspannen. De organisatie staat weer als een huis, en we hebben hier ruimte genoeg.” Op de ijsbaan geen schaatsers meer, maar alle faciliteiten zijn nog aanwezig. ,,Het is hier overdekt, je kan hier rustig even zitten. Eten, drinken. We hebben een speciaal Vierdaagse-menu! Je kunt een nachtje blijven slapen in het hotel hier om de hoek. Vanmiddag gaan de kraampjes open, is er livemuziek. Het weer zit natuurlijk ook flink mee. Daar houden de mensen wel van.” Horst doet eigenlijk niet zo heel veel, zegt ze bescheiden. ,,Heb een microfoon, ik praat de boel aan mekaar. Heet een ieder welkom, vertel wat wetenswaardigheden. Leuk om te doen.” Meer dan 25 jaar is ze inmiddels betrokken bij het fietsevenement. Zelf op de fiets stappen voor een route doet ze niet. ,,Ach nee, ik fiets hooguit nog voor boodschappen. Daar hou ik het bij”, zegt ze lachend. Horst beleeft vooral plezier aan de kennissenkring die ze inmiddels heeft opgebouwd. ,,Sommige deelnemers kom ik elk jaar weer tegen. Dat zijn dan hele leuke contacten!” Over deelnemers gesproken: Drents, Gronings, Fries, een zuidelijk accent. Aan de tongval te horen komen ze uit alle windstreken van het land. Onder een klaterende zon stappen ze goedgemutst op de pedalen en kiezen hun eigen route. ,,Heel veel fietsplezier. Zorg goed voor elkaar, zorg goed voor uzelf, drink voldoende en let op het verkeer!", roept Horst de fietsers na. De Fiets4Daagse duurt nog tot met 22 juli, vanuit startplaats Assen zijn drie tourroutes (30, 40, 60 km.) en de Sport Edition te verrijden. De 40 km. route is overigens het meest populair. Tekst en foto’s Albert-Jan Garama

Auteur

Albert-Jan Garama