Middeleeuws avontuur

ORVELTE

,,De toestroom van bezoekers was vorig jaar zo groot dat om tien uur, toen we officieel begonnen, de parkeerwachters al met hun handen in het haar liepen en niet wisten waar ze de auto’s moesten laten”, vertelt Frank Timmer die samen met Dennis Henstra verantwoordelijk is voor de organisatie van de dag. ,,Dat hadden we niet verwacht.”

Donderdag 28 juli is de tweede editie van het evenement in de nieuwe stijl. ,,De inwoners van het dorp hadden het succes vorig jaar ook niet verwacht. Maar iedereen was er erg enthousiast over. Reden om dit jaar nog iets groter uit te pakken. Vorig jaar hadden we alleen activiteiten op het grote veld middenin het dorp, maar dit jaar hebben we ook twee kleinere velden bij het geheel getrokken. Op het grote veld is de markt te vinden en het re-enactment (het naspelen van leven in vroeger tijden, red.) En op de twee kleinere velden strijken de Compagnie van Cranenburgh en The Knights of the Four Quarters neer. En ook hebben we dit jaar een horecaplein waar mensen terecht kunnen voor een hapje en een drankje.”

Kleine en ook volwassen kinderen kunnen op deze dag zich flink uitleven in het museumdorp. ,,Er is muziek en er zijn demonstraties van de Compagnie en de ridders. Er kunnen broodjes gebakt worden boven een vuurtje, er is een smid en ze kunnen met roofvogels op de foto. Het is een groot avontuur. Volwassenen kunnen na een instructies zelf meevechten met de jongens van MARS, een vechtschool voor middeleeuwse krijgskunsten hier in Noord-Nederland. Er is dus genoeg te doen voor jong en oud.”

Sprookspreker Erik Maassen komt ook dit jaar weer naar Orvelte om zijn verhalen te vertellen. ,,En er is muziek natuurlijk. Er loopt een doedelzakspeler in het dorp en op het podium treden onder andere Moi Volk en Wish you were beer op.”

De Dag van het Kind is op 28 juli in Orvelte van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, parkeren kost drie euro voor de hele dag.


Auteur

Redacteur