Molenmuseum de Wachter gastheer voor Windmolenrally

GIETEN

De twee en dertigste Windmolenrally wordt op 23 juli vanuit Gieten naar Zuidlaren verreden. Deze internationale WINDMOLEN-rally is een 2-jaarlijkse rally voor oude motoren met een bouwjaar van vóór 1940.

De rally is een Europees kampioenschap; het doel is om de liefhebbers van deze motoren met elkaar in contact te brengen. Het is géén snelheid rally, maar een rally op tijdrijden. De snelheid van de motoren is dus beperkt. De af te leggen routes zijn beperkt tot ongeveer 90 km. Exact 90 min. na aankomst bij De Wachter, vertrekken de deelnemers met een doorstart van enkele minuten. De oudste deelnemende motor is meer dan 115 jaar. Het winnend landenteam ontvangt de traditionele zilveren molen en wordt uitgenodigd het dán volgend evenement te organiseren. Om een goede internationale roulatie in stand te houden, is het niet toegestaan dat één land twee opeenvolgende rally’s organiseert. De MC Gieten is erin geslaagd om deze rally voor Nederland dit jaar te mogen organiseren. Het totaal inschrijvers bedraagt een 170-tal motoren; de deelnemers komen uit een 7-tal Europese landen. Dit ‘’rijdend museum’’ start vanuit Gieten en de eerste motoren zullen vanaf plm. 12.00 uur bij Molenmuseum De Wachter arriveren, waar de lunch zal worden gebruikt en het molencomplex kan worden bezichtigd. De motoren zullen alle worden gestald op het parkeerterrein van De Wachter en zijn vrij toegankelijk te bezichtigen. Voor liefhebbers van oude motoren een mooie gelegenheid om deze verzameling van rijdende, antieke museumstukken te bewonderen.

Auteur

Albert-Jan Garama