Onderduiker Jack de Lange voortdurend op de vlucht

HOOGHALEN

Onderduik overlevende Jack de Lange vertelt 31 juli over zijn oorlogservaringen in het museum van Kamp Westerbork. “Het is niet gemakkelijk om na te vertellen hoe het voelt om ondergedoken te zijn. Altijd in spanning en angstig om ontdekt te worden.”

De Joodse Jack is geboren in 1930 te Amsterdam. Vanaf 1942 duikt het gezin onder en moet Jack andere namen zoals Bob of Hans gebruiken om niet op te vallen. Hij verblijft gedurende de Tweede Wereld-oorlog op 16 verschillende onderduikadressen van Amsterdam tot aan Gasselternijveen in Drenthe. Wanneer de spanning oploopt wegens anti-Joodse maatregelen, merkt Jack dit aan den lijve. Zo moet hij naar een speciale Joodse school. Vanwege razzia’s ontbreken er steeds vaker Joodse kinderen uit zijn klas. Dit maakt Jack erg angstig. In 1942 besluiten Jacks ouders onder te duiken. Jack komt in eerste instantie terecht op verschillende adressen in Amsterdam waarvan één toevallig samen met vader. Daarna gaat Jack alleen in onderduik in Gorinchem. Na enkele omzwervingen wordt Jack herenigd met zijn moeder, die ondergedoken zit in Achterberg bij Rhenen. Ook op dit adres zijn Jack en zijn moeder niet veilig. Bij een razzia in 1943 wordt moeder gearresteerd en afgevoerd door de SD. Jack vlucht de bossen van de Grebbeberg in, en wordt daarbij beschoten door de Duitsers. Hij zwerft rond. Uitgeput en hongerig komt hij uiteindelijk in Rhenen terecht. Jack verblijft daarna steeds korte periodes op verschillende adressen. In totaal heeft hij 16 verschillende onderduikadressen gehad. Na de oorlog blijken de vader en moeder van Jack via kamp Westerbork naar Auschwitz te zijn gedeporteerd. Beiden weten dit te overleven en keren terug naar Nederland. Als het gezin na de oorlog herenigd is, wordt door vader en moeder nergens meer over gesproken. Met het vertellen van zijn persoonlijk verhaal op scholen hoopt Jack dat kinderen leren begrijpen hoe ellendig het is om gediscrimineerd te worden. “Ik zat altijd bij andere vreemde mensen in huis en was bang om me aan hen te binden want morgen moest ik misschien weer naar een andere plek vluchten." Jack de Lange vertelt over zijn oorlogservaringen op zondag 31 juli 2016 om 14.00 uur in het museum van Kamp Westerbork. Na de lezing is er gelegenheid tot stellen van vragen. Toegang tot de lezing is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.

Auteur

Albert-Jan Garama