Marit Kamps, toekomstig olympiër?

ASSEN

In de aanloop naar de Olympische Spelen portretteert het Gezinsblad wekelijks een oud, huidig of toekomstige Olympiër. Deze week judoka Marit Kamps uit Assen.

ASSEN - Zes jaar was Marit Kamps toen ze op judo ging, bij Asahi Assen. Ze had net haar zwemdiploma. Haar moeder had ook gejudood, niet op hoog niveau, maar ze dacht dat het wel iets voor Marit was. Negen jaar later is Marit de beste van Nederland in de leeftijdsklasse onder de achttien jaar, werd ze vierde van Europa en haalde ze een bronzen medaille met het Nederlands team. ,,In mijn laatste jaar onder vijftien werd ik tweede van Nederland. In datzelfde jaar, ik was nog veertien, deed ik ook mee met de meiden tot achttien jaar. Ik dacht ik kijk wel waar het strand, maar ik werd derde. Dat was fantastisch.” Judoschool Veendam Dat was het moment dat Marit van Asahi overstapte naar judoschool Veendam van trainer Marcel Joling. Samen werkten ze verder aan haar ontwikkeling als judoka. ,,In Assen gingen veel oudere meiden van judo af. Ik kon iedereen daar aan en kon niks meer leren. Daarom ben ik naar Veendam gegaan. Hier zijn meer leeftijdsgenoten en ouderen.” Haar nieuwe trainer, Marcel Joling, is lovend over de vijftienjarige judoka. ,,Marit kwam hier anderhalf jaar geleden. Ik zag gelijk een fysiek sterk meisje, maar ze verloor wel eens onhandig of als gevolg van een straf. Haar worpen waren nog niet perfect, maar als je ziet wat voor ontwikkeling ze nu heeft doorgemaakt, dat is niet normaal. We zijn veel met techniek bezig geweest en dat pakte goed uit. Haar eerste Europacupwedstrijd werd ze zevende. Het was nog allemaal spannend en nieuw voor haar. Bij de volgende dacht ik ‘wat gebeurd hier?’ Ze won van meiden die normaal bij de beste drie van Europa hoorden. De eerste wedstrijden won ze op ippon. Ze scoorde veel meer en dat gaf haar zelfvertrouwen.” Brons Waar het de bedoeling was om ‘slechts’ ervaring op te doen, deed Marit gewoon mee om de prijzen met als persoonlijk hoogtepunt de derde plek in de Europacupwedstrijd in het Tsjechische Teplice. Het gevolg van de goede reeks in de Europacups was de selectie voor het Europees Kampioenschap dat begin deze maand in Finland plaatsvond.Ze won onder andere van de winnaar van het Olympisch festival, maar uiteindelijk verloor de vijftienjarige individueel de strijd om de bronzen medaille in de klasse tot achttien jaar. Met het Nederlands team werd wel een bronzen plak binnengesleept. Marit traint elke dag behalve zaterdags. Twee keer in de week krachttraining en twee keer bij de club. Daarnaast nog in Heerenveen met de noordelijke topjudoka’s en zondags in Nieuwegein met het Nederlands team. Het bleek lastig te combineren met school. ,,Dit jaar ging het op school niet zo goed. Ik ben maar net over gegaan”, vertelt de vijftienjarige scholier van het Vincent van Gogh, waar ze tweetalig havo doet. ,,Maar we hebben een gesprek gehad en volgend jaar krijg ik meer begeleiding om school en judo beter te combineren.” Belachelijk goed Marit is volgens Joling goed te coachen. ,,Marit luistert goed. Ze is goed te raken en te begeleiden en ze werkt hard. Het was ook een bijzonder jaar. Derde met het team en individueel ook bijna brons. Het is gewoon belachelijk goed. Ik had van te voren niet verwacht dat ze zich zo zou ontwikkelen.” Waar die ontwikkeling toe leidt is koffiedik kijken maar Marit heeft een grote droom: De Olympische Spelen. De spelen van 2020 in Tokio komen nog te vroeg denkt Marit. Dan zijn er volgens haar nog te veel Nederlanders die goed presteren en meedoen. Dan maar de Olympische spelen van 2024. Daar moet Marit Kamps uit Assen vlammen! Maurice Vos Foto Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama