De mensen van het WZA met Michel Klopstra

ASSEN

In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) werken ruim 1200 mensen. Wie zijn zij en wat doen ze precies? In de veertiendeaflevering van deze maandelijkse rubriek spreken we Michel Klopstra (44), meewerkend teamleider centraal magazijn.

Wat doe je als teamleider van het magazijn? ,,Ik ben meewerkend teamleider: dat betekent dat ik gewoon meedraai op de werkvloer en tegelijkertijd leiding geef aan een team van zes mensen. In het magazijn ontvangen we álle pakketten die aangeleverd worden en distribueren ze door het hele ziekenhuis. Er stoppen al gauw zo’n tien tot vijftien vrachtwagens per dag voor onze deur. De leveranties variëren van koffie, thee en limonade, tot kantoorbenodigdheden, operatiesets, sondevoeding. Je kunt het zo gek niet bedenken, álles komt bij ons binnen. Daarnaast zijn wij de repro-afdeling: alle boekjes, folders, flyers, posters en formulieren worden hier geprint. Dankzij het elektronisch patiëntendossier is die hoeveelheid wel minder geworden, toch produceren we altijd nog zo’n 500.000 vel papier per jaar. Ik wil maar zeggen: als onze motor niet goed loopt, zit iedereen met de handen in het haar.” ,,Voorheen was het voorraadbeheer van de medische hulpmiddelen een taak van de apotheek, maar om organisatorische redenen en vanwege steriliteitseisen verhuisde dit in november 2010 naar het centraal magazijn. In diezelfde periode werd ik gepromoveerd tot teamleider en gingen we over op een nieuw digitaal systeem. Al met al een gigantisch klus, die voor ons team –waarvan het merendeel al zo’n 25 tot 40 jaar in het ziekenhuis werkt- behoorlijk stressvol was. Nieuwe dingen zijn sowieso spannend, maar dit was écht een enorme verandering! Gelukkig was er veel steun van mijn leidinggevende, het hoofd inkoop.” Wat vind je mooi aan je werk en aan het WZA? ,,Ik vind de diversiteit héél boeiend, de uitdaging is mooi. De rol van collega en chef tegelijk is soms best lastig, maar met een lach krijg ik veel voor elkaar. We hebben de afgelopen jaren gezorgd dat op alle afdelingen minimaal één medewerker zich verantwoordelijk voelt voor het voorraadbeheer, dus ken ik nu op elke afdeling collega’s. Dat is ook leuk.” Welke gebeurtenis is je bijgebleven? “Bij die vraag moet ik meteen aan iets naars denken. Er moest weefsel afgenomen worden bij een patiënte met een knobbeltje in de borst, maar het materiaal om de punctie te verrichten, bleeker niet te zijn. Zo’n vrouw zit natuurlijk al vreselijk in spanning en nu moest ze wachten tot de volgende dag… Ik heb me dat heel erg aangetrokken. Het gebeurde middenindie overhevelingsperiode van de medische hulpmiddelen, kennelijk was daarbij iets misgegaan. Het blijft mensenwerk natuurlijk, maar ik hoop echt dat zoiets me nooit meer overkomt!”

Auteur

Albert-Jan Garama