COLUMN Foekje Dijk: 'Vrij zinnig'

ASSEN

Vrij zinnig

Naast mijn ontbijtbord ligt, afgezien van mijn favoriete ochtendblad, een filosofiekalender. Iedere nieuwe morgen kan ik voor zover dat lukt kalm ontwaken bij het lezen van een mooie quote op het scheurblaadje. Soms gaat dat wakker wordenmet een sneltreinvaart, een andere keer duurt het wat langer. Het geheel is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de stelling, die de samenstellers van de filosofiekalender hebben bedacht. Ik moet zeggen, het is een vrij zinnig begin van de dag. Onlangs kreeg ik de volgende uitspraak aangereikt: ‘Waar mensen bovenal bang voor zijn, is de vrijheid van anderen.’ Poeh, ik was prompt klaarwakker. Het blijkt een zin te zijn van de Spaanse filosoof en schrijver Fernando Savater, geplukt uit zijn boek ‘Goed samen leven (1998). Het is een idee om langdurig op de kauwen. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat de filosoof het gelijk wel degelijk aan zijn kant heeft. Meestal hóór je mensen zeggen dat niemand aan hun vrijheid mag komen, dat een mens vrij is om te zeggen wat hij of zij wil. Om op die wijze de meest walgelijke en respectloze dingen te kunnen zeggen, met de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel. Maar o wee wanneer iemand anders dat doet. Het lijkt er in eerste instantie dus op dat mensen bang zijn om hun vrijheid kwijt te raken, maar het is eerder andersom! De vrijheid van een ander kan kennelijk hun bang geworden autonomie en persoonlijkheid aantasten …. En dat jaagt angst aan. Het heeft wel iets, om de dag te beginnen met een wending der dingen. Het geeft ook weer nieuwe hoop: soms valt er, door de schijnwerper een kwartslag te draaien, een heel ander licht op dingen. Moest een mens eens iets vaker doen. Bepaald een vrij zinnige aangelegenheid! Foekje Dijk Vrijzinnig Assen. Zondag 17 juli a.s. viering om 10.30 uur met Foekje Dijk Doopsgezinde Kerk, Oranjestraat 13

Auteur

Albert-Jan Garama