RUBRIEK De Drentse Zaak: Wereldfoundation in De Drentse Zaak

ASSEN

Wereldfoundation in De Drentse Zaak

ASSEN - Het bruist in De Drentse Zaak, het werk en kenniscentrum van ondernemend Assen. Sinds eind juni biedt dit pand ook onderdak aan de Wereldfoundation, een stichting die microhypotheken verstrekt aan gezinnen in Bangladesh. Projectmanager Arry Wegdam: ,,Voor 1000 tot 1500 euro kun je daar een stevig huis bouwen.” Die 1000 tot 1500 euro krijgen mensen niet zomaar in handen, benadrukt Arry. ,,Ze moeten het lenen en krijgen vervolgens zes jaar de tijd om het terug te betalen. Vervolgens gaat het geld naar een ander gezin.” Zo helpt Wereldfoundation mensen die zelf niet kapitaalkrachtig genoeg zijn aan stevige huizen. Huizen die wél bestand zijn tegen de overstromingen en cyclonen die Bangladesh regelmatig teisteren. ,,We stellen drie eisen aan zo’n huis. Ten eerste een fundering van minstens 60 centimeter hoog. Ten tweede toegang tot schoon drinkwater. En tenslotte een hygiënisch toilet. Verder mogen de mensen helemaal zelf bepalen hoe hun huis eruit ziet. Dat leidt soms tot verrassende resultaten. Huizen die bijvoorbeeld helemaal blauw zijn, of waar een winkeltje aan is gebouwd.” Fiets/Loop voor een huis Nu de stichting in De Drentse Zaak is gevestigd, hoopt Arry ook de andere bedrijven in het pand enthousiast te maken voor de Wereldfoundation-acties. ,,Onze grootste en bekendste actie is Fiets/Loop voor een huis. Deelnemers worden uitgedaagd om de Franse berg de Galibier fietsend of lopend te beklimmen, en kunnen zich daarvoor laten sponsoren voor 1000 euro per persoon. Zodat er per deelnemer weer een huis gebouwd kan worden.” Arry is druk met de voorbereidingen voor de volgende editie, die op 16 juli 2016 plaatsvindt. ,,Daarbij merk ik nu al dat hoe handig het is om in De Drentse Zaak te zitten. Als ik bijvoorbeeld promotiemateriaal wil laten drukken, kan ik gewoon even naar vormgever Marcel van Beetz op de eerste verdieping lopen.” 4000 huizen Volgens Arry worden mensen al snel enthousiast als ze vertelt hoe goed het leensysteem werkt. “Het is niet alleen handje ophouden, mensen worden gestimuleerd om zelf in actie te komen. Zo zijn er al meer dan 4000 huizen gebouwd, en iedereen heeft het geld 100 procent terugbetaald. Doordat de vrouwen wekelijks samenkomen in microkredietgroepen ontstaan ook sociale voordelen. Ze kunnen elkaar steunen als het even tegenzit, of bijvoorbeeld over de opvoeding praten.” Volgend jaar is de jubileumeditie, de vijfde en laatste keer dat de Galibier wordt bedwongen. ,,Dan willen we een miljoen euro ophalen. Ik hoop dat de andere bedrijven in De Drentse Zaak me gaan helpen hier flink wat ruchtbaarheid aan te geven. En ik zal ze hier zeker ook aansporen zélf mee te doen.” Over De Drentse Zaak In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor een eigen kantoor, vergaderruimtes en flexibele werkplekken. Kijk voor meer informatie op www.dedrentsezaak.nl. Het Geheime Wapen Tekstschrijvers. Eigen foto.

Auteur

Albert-Jan Garama