Onthulling ‘Monument voor de waarheid van de leugen’

Assen

Zaterdagmidag 2 juli is het bronzen beeld ‘Monument voor de waarheid van de leugen’ in Kloosterveste officieel onthuld. Het nieuwe kunstwerk op het Vesteplein, het hart van de wijk Kloosterveen in Assen, bestaat uit een bronzen sokkel en is bedoeld om op te gaan zitten of staan, bijvoorbeeld om te spreken of presenteren.

Kunstenaar Hans van Houwelingen (Harlingen, 1957) nam het als eerste in gebruik, nadat wethouder Maurice Hoogeveen het startsein gaf voor de onthulling door het dansteam van Jan Postema Dansstudio. Een aantal sprekers klom vervolgens op de sokkel waarbij het publiek kon raden wat waar en niet waar was.

De ‘ware’ geschiedenis van Kloosterveste

De inspiratie voor het ‘Monument voor de waarheid van de leugen’ is de ‘verzonnen geschiedenis´ van Kloosterveste: een vestingstadje dat zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. In werkelijkheid is de Kloosterveste opgericht rond het jaar 2000 en bevindt zich momenteel in de afrondingsfase; in de buitenring worden ruim 300 woningen gebouwd, waarvan inmiddels ruim 100 gerealiseerd. Een kunstwerk geeft bezieling aan deze uniek vormgegeven woonwijk in Assen.

Hans van Houwelingen

Bij een verzonnen geschiedenis hoort een kunstwerk dat speelt met de waarheid en de leugen, vindt Hans van Houwelingen, die nationale en internationale bekendheid geniet als beeldend kunstenaar. Met zijn werk probeert hij af te wijken van gangbare kunstwerken en stellingen uit te lokken. De opdracht in Assen bestond uit het maken van een kunstwerk dat interactief gebruikt kon worden, passend bij de stedelijke omgeving. Op de bronzen sokkel van ruim 2 bij 2 meter kan iedereen vanaf nu zijn ‘eigen monument’ creëren, zijn eigen waarheid vertellen.

Participatie

Bewonersplatform Kloosterveen en de Winkeliersvereniging Kloosterveste dachten mee in de totstandkoming van het kunstwerk en kozen uit drie inzendingen unaniem voor het ontwerp Van Houwelingen.


Auteur

Redacteur