Drentse ondernemers testen innovaties op FestivalDerAa

Schipborg

Midden in het Drentse Nationaal Park vindt van 1 tot en met 3 juli FestivalDerAa plaats, een muziek- en theaterfestival.

Dit jaar zijn er naast acteurs en muzikanten ook enkele ondernemers en start-ups onderdeel van de programmering. Op uitnodiging van Innofest, een initiatief van acht noordelijke festivals waaronder FestivalDerAa, testen ondernemers uit Drenthe innovatieve producten op het festival. Naast de doorlopende geteste producten pitchen drie duurzame ondernemers hun voorstel voor de Smart Festival Award, een prijs die het beste idee voor het tegengaan van afval op festivals beloont. Het Innofest-programma op FestivalDerAa vindt op zaterdag 2 en zondag 3 juli plaats. Zaterdag: Anti-Rommelwapen, Lapjestas en Hydrowashr in de race voor Smart Festival Award Wie heeft er een oplossing voor al het afval dat we produceren op festivals? Het beste idee tegen dit probleem wordt beloond met de Smart Festival Award: een geldbedrag van 500 euro en een plek om tijdens het innovatieprogramma van Welcome to the Village (Leeuwarden) het product verder te ontwikkelen. Het Anti-Rommelwapen, een project van Supportmarkt, biedt de festivalganger een bord dat je gedurende het hele festival bij je kunt houden en tussendoor af gewassen wordt. Zo heb je minder wegwerpborden nodig. De Lapjestas is een tas die Marieke Verdijk overgebleven festivaltenten een tweede leven geeft. Met de Hydrowashr, een klein apparaatje, kun je met 10 ml je handen wassen en bespaar je water. Een deskundige jury bepaalt samen met het publiek wie er met de Smart Festival Award naar huis gaat. Zondag: Sensorcluster, Tasty Basics en de circulaire stamtafel Met hulp van zo veel mogelijk sensoren meten Ultracasting en Popken Mechatronica, twee ondernemers uit de Ondernemersfabriek in Emmen, de kwaliteit van de grond en omgeving. Wat is het effect van het festival op de temperatuur, de luchtvochtigheid, de zuurgraad en het geluidsniveau? Deze data is niet alleen interessant voor FestivalDerAa, maar ook voor organisaties als Staatsbosbeheer of Rijkswaterstaat. In een huiskamergesprek met publiek en geïnteresseerde ondernemers bespreekt Innofest de mogelijkheden van deze sensorcluster. Tevens afkomstig uit Emmen is Tasty Basics, een bedrijf dat gezonde voedingsmiddelen produceert. Op FestivalDerAa testen zij hun nieuwste product: frites gemaakt van groenten. Wat vinden de bezoekers van deze innovatieve frietjes? Festivals als levend laboratorium voor innovatie Innofest is een consortium van acht festivals uit Noord-Nederland, waaronder FestivalDerAa. De deelnemende festivals stellen hun festivalterrein open als een levend laboratorium. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten komen samen op de festivals om hier (maatschappelijk verantwoorde) prototypes te testen en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar festivals en ondernemers uit de regio zelf mee te maken hebben.

Auteur

Cindy Houwen