Woonservice en huurders gaan pionieren met energie

Westerbork

Westerbork – Woningcorporatie Woonservice gaat de komende jaren nog forser inzetten op verduurzaming van haar woningen. Met zonnepanelen heeft de corporatie een spoor uitgezet, samen met huurders wil Woonservice nu de volgende stap zetten in haar energiebeleid.

In een pilot gaan Woonservice en huurders samen pionieren op het gebied van duurzame energie. Geïnteresseerde huurders kunnen zich aanmelden als pionier. Met de hoge energieprijzen en het dreigende tekort aan fossiele brandstoffen zijn energie, milieu en betaalbaarheid belangrijke thema’s voor Woonservice. De afgelopen jaren heeft de corporatie ingezet op isolatie, HR-ketels en HR++ glas en in 2016 investeert Woonservice 2 miljoen euro in zonnepanelen. Samen met huurders wil Woonservice nu de volgende stap zetten en voorsorteren op de inzet van alternatieve energiebronnen. Woonbeleving Leon Vries, manager Vastgoed van Woonservice: “Samen met onze huurders willen we onderzoeken welke vormen van duurzame energie er mogelijk zijn in onze woningen en hoe het is om met deze voorzieningen te werken en te leven. We weten dat andere energievoorzieningen een andere beleving geven. Zo zijn we bijvoorbeeld gewend om de kachel een graadje hoger te zetten als we het koud vinden. Met nieuwe energiesystemen werkt dit meestal anders. Dit vraagt ander gedrag en heeft consequenties voor de woonbeleving.” In een unieke pilot gaat Woonservice samen met geïnteresseerde huurders pionieren met energiesystemen. Op kleine schaal worden diverse systemen geïmplementeerd en uitgetest. Op basis van de gebruikerservaringen en energieresultaten bepalen Woonservice en huurders welke systemen onderdeel worden van het nieuwe energiebeleid. Met open vizier Leon Vries: “Wij stappen hier met een open vizier in. Wat we gaan doen kan alle kanten op gaan. Dat is spannend, maar ook heel leuk. We hebben veel zin om dit traject samen met onze huurders in te gaan.” Geïnteresseerde huurders kunnen op de website www.woonservice.nl terecht voor meer informatie over het energieproject en zich aanmelden als pionier.

Auteur

Cindy Houwen