Cultuurfonds Drenthe steunt 39 projecten

Assen

 Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in de tweede vergadering van 2016 ruim 122.000 euro beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 39 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. Deze projecten zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.

Het Cultuurfonds Drenthe werkt aan de hand van landelijke richtlijnen. Bijdragen worden beschikbaar gesteld voor bijzondere activiteiten van en voor amateurs en vrijwilligers. Voor activiteiten van en voor inwoners van de gemeente Tynaarlo kan het Cultuurfonds Drenthe een bijdrage uit het Jenny Vrieling Fonds beschikbaar stellen. Dit jaar, op 7 oktober en 14 december behandelt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe nieuwe aanvragen voor een bijdrage. Die kunnen tot 6 weken vóór die datum worden ingediend. Vier opvallende projecten zijn: Restauratie gebouw schaapskooi Stichting Het Drentse Heideschaap kan rekenen op een bijdrage van 5.000 euro voor de restauratie van de schaapskooi. Stichting het Drentse Heideschaap in Ruinen houdt aan de rand van het Dwingelderveld een gescheperde kudde. De oude kooi voldoet niet meer aan de huidige eisen voor dierenwelzijn en is voor de herder erg bewerkelijk. De kooi wordt gerestaureerd om als lammerkooi te gebruiken. Erachter wordt een nieuwe losstaande kooi gebouwd, evenals een informatie – en ontvangstruimte en een kapschuur. Zo scheppen ze niet alleen meer- en betere ruimte voor de kudde, maar creëren ze meer educatieve mogelijkheden voor jong en oud. Met de restauratie en de nieuwe kooi, kan de stichting de schaapskudde vergroten tot 400 dieren, duurzamer en ecologisch verantwoord werken. Er komt een dierenweide en een uitkijktoren en ze willen meer educatieve activiteiten organiseren voor diverse doelgroepen. Boek Dagvlinders in Drenthe 2007 - 2015 Stichting Vlinder Werkgroep Drenthe kan rekenen op een bijdrage van 1.250 voor het boek Dagvlinders in Drenthe 2007 – 2015. In het boek wordt de actuele vlinderstand in Drenthe vergeleken met die in de periode 1990-2001, gepubliceerd in Dagvlinders in Drenthe uit 2003. Het boek zal vooral ook een kijkboek, formaat 30 x 30 cm, zijn door een aantrekkelijke vormgeving en een groot aantal foto’s van hoge kwaliteit van alle Drentse vlinders, hun rupsen en poppen en van het landschap waarin ze leven. Het boek Dagvlinders in Drenthe 2007-2015 moet de lezer inspireren en interesse wekken voor deze bijzondere insectengroep, die ons zoveel vertelt over de huidige kwaliteit van natuur en landschap in Drenthe, zowel binnen als buiten de natuurgebieden. Bijzonder is ook dat per vlindersoort informatie is opgenomen over de nectarplanten die in Drenthe bezocht worden. Tentoonstelling De Appel Stichting Het Nijsinghhuis in Eelde kan rekenen op een bijdrage van € 7.500 voor de tentoonstelling De Appel van 24 september t/m 27 november 2016. In het najaar van 2016 wordt uitgebreid aandacht geschonken aan het 20-jarige jubileum van Museum De Buitenplaats, hierin staat de Appelhof centraal. Maar weinig mensen weten dat de Appelhof een van de oudste appelhoven in Nederland is, waarvan ook een beschrijving bewaard is gebleven uit 1716. Met de aanplant van de nieuwe Appelhof in 2012 volgens de beschrijving uit 1716, is opnieuw een appelhof gecreëerd die nu geleidelijk aan tot wasdom komt. Reden genoeg om een tentoonstelling te organiseren waarin de appel centraal staat. Door de eeuwen heen was de appel een grote inspiratiebron voor kunstenaars. Zowel in het christendom als de mythologie speelde deze vrucht een belangrijke en fantasierijke rol. Daarnaast werd de appel in vele perioden gebruikt als symbool van macht en onmacht, vruchtbaarheid en dood, verleiding en zonde, de cyclus van het leven, huiselijkheid en overvloed, ijdelheid en eerlijkheid. In zes thema's zal de rol van de appel van de middeleeuwen tot nu worden uitgelicht aan de hand van schilderijen en een enkel beeld uit diverse museale collecties. Zo kan de bezoeker kennismaken met de rol die appel niet alleen nog altijd in ons dagelijks leven vervult, maar ook in de beeldende kunst. De focus ligt daarbij op werk van Nederlandse kunstenaars uit Nederlandse collecties. Muziektheaterproductie Hamlet Stichting Musicalgroep Kick uit de gemeente Tynaarlo kan rekenen op een bijdrage van 1.500 voor de uitvoering Hamlet van 30 september tot en met 8 oktober 2016 op de gemeentewerf van Tynaarlo. De musicalgroep komt met een unieke versie van Hamlet. Het originele verhaal van Shakespeare en de muziek van Disney’s Lion King vormen de basis. Gecombineerd met de gebruikelijke Kick twist waarbij de Kickers eigen geschreven teksten, ideeën en muziek inbrengen worden een nieuw geheel gesmeed. Het derde bijzondere element is de locatie: de gemeentewerf van Tynaarlo. Een plek waar vele oude spullen een nieuw leven tegemoet gaan. Zo ook Hamlet ....  De regie ligt in handen van Judith Mulder, die samen met enkele professionals, de jeugdband Moonschot voor live muziek, veel vrijwilligers en natuurlijk de Kickers zelf een eigentijdse musical heeft ontwikkeld rond om een eeuwenoud, maar o zo actueel thema.  

Auteur

Cindy Houwen