‘Ik zou heel graag weer naar school willen!'

Assen

 De Slingeborgh en de Maria in Campisschool in Assen hebben wat met elkaar.

Regelmatig komt er een groep leerlingen van de school naar de Slingeborgh. De leerlingen en de bewoners ontmoeten elkaar en rond de feestdagen bieden de leerlingen pakketten, geschonken door de Riki Stichting, aan bij de bewoners op hun appartement.  In de zomer vindt de zomerwensactie plaats. De leerlingen komen dan om samen met de bewoners te praten over een langgekoesterde wens. Deze wensen worden geïnventariseerd en tien daarvan gaan daadwerkelijk in vervulling. Dit is mogelijk door financiering van de Riki Stichting. Op woensdag 22 juni brachten de bewoners voor het eerst een tegenbezoek aan de school. De ontvangst, door de directeur van de school, mevrouw Christa van der Veen, is hartelijk. Er volgt een rondleiding door de school en een kijkje in de verschillende klassen. In groep 3, voor de bewoners beter bekend als klas 1, is meteen al het verschil met het onderwijs van vroeger te merken. De groep krijgt niet klassikaal les maar is onderverdeeld in groepjes. Allemaal werken ze aan een eigen taak. Het ene groepje is aan het rekenen en een andere bezig met taal of tekenen. Het onderwijs is ook aangepast op de individuele leerling; onderwijs op maat, gericht op eigen niveau. Dhr. Wessel roept spontaan: ‘Ik zou heel graag weer naar school willen, het is een enorm verschil met vroeger!’ Een leerling legt aan mevrouw Wessel uit hoe de kralenketting helpt bij het rekenen. Een mooie variant op het telraam van vroeger, merkt mevrouw op. Mevrouw Bodewitz aait een leerling over de bol en krijgt een aarzelend glimlachje terug. Mevrouw van der Veen legt op een duidelijke manier het hoe en het waarom van het hedendaagse onderwijs uit. Werken aan de hand van een thema levert veel op. In de kleutergroep blijkt hoe mooi ons bezoek past binnen dit themagericht werken; de groep werkt juist over familie; van klein naar groot, van baby naar opa en oma. De juf heeft gisteren juist verteld over de rollator. Dhr. Wessel kan gelijk aanschouwend onderwijs geven met zijn rollator, wat hem prima afgaat.  Vol met positieve indrukken en dankbaar voor de gastvrije ontvangst rijden we terug naar de Slingeborgh; dit zijn andere tijden, terug naar de onze. Tekst Jolanda Timmerman  

Auteur

Cindy Houwen