Tour de TT en 90-jarig jubileumjaar centraal in Hooghalen

HOOGHALEN

Op 26 juni 1926 werd de eerste TT over het stratencircuit door Hooghalen, Laaghalen en Laaghalerveen verreden.

Tot en met 1954 was Hooghalen het motordorp waar het allemaal gebeurde. Vanaf april is een TT-foto Tentoonstelling in het dorp geopend waarin een beeld wordt gegeven van deze bijzondere periode. Daarnaast is het historische traject te volgen met de belevingsroute Tour de TT. Op dinsdag 21 juni staat het TT gevoel wederom centraal bij de onthulling van een Tour de TT kunstwerk en de opening van een tijdelijk TT-museum.Daarbij zullen wethouder Bent van de gemeente Midden-Drenthe en oud-motorcoureur Wil Hartog de handelingen verrichten. Onthulling Tour de TT kunstwerk Als onderdeel van de thematische fiets- en motorroute Tour de TT, wordt in 2016 een kunstroute toegevoegd. Een zestal kleurrijke beelden worden in de dorpen aan de route geplaatst. Deze kunstwerken zijn door de internationale kunstbeweging Toyisme gemaakt. In Hooghalen komt het unieke beeld ‘Snelle Invasie’ waarmee het verhaal van oud-motorcoureur Wil Hartog is afgebeeld. Opening TT Pop-up Museum Als aanvulling op de tentoonstelling presenteert stichting TT Hooghalen interessante materialen uit de TT-tijd 1926-1954 in een tijdelijk museum. Zo zijn er racemotoren en andere unieke materialen uit die tijd te zien. Ook is het kleurrijke schilderij ‘Horsepower Mania’ in dit museum ondergebracht. Deze is eveneens gemaakt door de Toyisten en is de voorloper van de kunstroute. Officieel moment In aanwezigheid van wethouder Bent van de gemeente Midden-Drenthe, oud-motorcoureur Wil Hartog en de kunstenaars de Toyisten wordt dinsdag 21 juni vanaf 18.00 uur zowel het kunstwerk onthuld als het tijdelijke museum geopend. Bij het Wapen van Schotland aan de Hoofdstraat in Hooghalen.

Auteur

Albert-Jan Garama