Eddy Mannheim vertelt over kamp Westerbork en Theresienstadt

HOOGHALEN

Eddy Mannheim vertelt 26 juni in het museum van Kamp Westerbork over zijn ervaringen als Duits-Joodse vluchteling in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en het leven in de kampen Westerbork en Theresienstadt.

Eddy Mannheim vlucht in 1933 met zijn ouders voor de Nazi’s, uit Duitsland naar Nederland. Het gezin komt in kamp Westerbork terecht waar zijn vader als arts gaat werken. Eddy's vader en broer worden naar Auschwitz gestuurd, Eddy en zijn moeder naar Theresienstadt. Eddy Mannheim is in 1929 geboren in Berlijn. Wanneer het gezin naar Amsterdam vlucht, kan zijn vader zijn beroep niet uitoefenen, omdat hij zijn artsenbul niet in Nederland heeft behaald. Zijn ouders beginnen een massage- instituut. In maart 1941 wordt zijn vader gearresteerd en overgebracht naar Kamp Westerbork. Zijn moeder moet dan alleen,met enorme inspanningen, de kost verdienen voor Eddy, zijn broer en haarzelf. Als Eddy en zijn moeder in februari 1943 ook in Westerbork terecht komen, vallen zij onder de bescherming van vader als zogenaamde “oude kampingezetene” en worden als zodanig voorlopig vrijgesteld van transport. Zijn moeder moet werken als verpleegster en Eddy als ordonnans. “De sfeer in Westerbork was huiveringwekkend, iedere dinsdag vertrok een transport van ca. 1000 mensen naar het Oosten. Niemand wist wat daar gebeurde, alleen dat het zeer onheilspellend was.” Eddy Mannheim vertelt over zijn oorlogservaringen op zondag 26 juni om 14.00 uur in het museum van Kamp Westerbork. Na de lezing beantwoordt Eddy graag vragen uit het publiek. Toegang tot de lezing is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.

Auteur

Albert-Jan Garama