Energy Challenges zet Drentse scholen in beweging

ASSEN

De afgelopen vijf maanden streden leerlingen, tussen de 10 en 16 jaar, van achttien basisscholen en twee middelbare scholen in Drenthe om de beste duurzaamheidscampagne in de Energy Challenges Drenthe.

Met een zelfbedachte campagne hebben de teams hun school en omgeving gestimuleerd tot energiebewustwording en energiebewust gedrag. Alle acties, besparingen en resultaten zijn gedurende de campagne gemonitord. Tijdens de finales worden de energiezuinigste scholieren van Drenthe bekendgemaakt. Dit jaar zijn er twee finales. Dinsdag 21 juni is de finale van de Voortgezet Onderwijs (VO) scholen in het Provinciehuis in Assen. Tijdens deze VO-finale strijden in totaal zes Energizerteams, waarvan twee teams uit Drenthe en vier uit Fryslân om de felbegeerde hoofdprijs. De finale van de 18 Drentse basisscholen vindt plaats op donderdag 23 juni in het ‘Het Lichtpunt’ in Assen. Tijdens de finales presenteren de teams van leerlingen (Energizers) hun eigen energiecampagne. Bekende juryleden Raynaud Ritsma, zanger van de band Vangrail, presenteert de finales. De finale van de VO-scholen zal worden gejureerd door Ellen van Acht (KUUB), Jan Arnoldus Boom (Energy Challenges Fryslân) en Femke Adriaens (RO-id). Bij de PO-scholen bestaat de jury uit Tjisse Stelpstra (gedeputeerde provincie Drenthe), Maurice Hoogeveen (Wethouder Gemeente Assen), Femke Heythekker (burgerparticipatie), Ted Wildenberg (Green Planet) en Petra Muller (Challenge Solutions). Ook de bekende Tesla auto’s zijn niet te missen tijdens de finale. De finales beloven een uniek Energy Challengesjaar af te sluiten. Doel Energy Challenges Energy Challenges daagt kinderen en jongeren tussen 10 en 16 jaar uit om slim met energie om te gaan. Het is een spel op school en tussen scholen onderling, waarbij leerlingen het energieverbruik op hun school analyseren en in teamverband een origineel plan bedenken om zoveel mogelijk energie te besparen en mensen aan te sporen tot duurzaam gedrag.

Auteur

Albert-Jan Garama