RUBRIEK De mensen van het WZA met Monique Bodegom

ASSEN

In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) werken ruim 1200 mensen. Wie zijn zij en wat doen ze precies? In de dertiende aflevering van deze rubriek spreken we Monique Bodegom (50), voorzitter van de Cliëntenraad. Zij werkt niet in het WZA, maar vergadert er wel vaak.

ASSEN - Wat doet de Cliëntenraad (CR)? ,,Iedereen heeft wel eens met een ziekenhuis te maken. Dan is het fijn te weten dat er een groep mensen is die je belangen behartigt, die let op de kwaliteit van de zorg en op de service. De CR is ‘de stem van de patiënt’: we denken mee over het ziekenhuisbeleid en geven gevraagd en ongevraagd advies. Met z’n vijven komen we maandelijks bij elkaar en vergaderen we viermaal per jaar met de raad van bestuur. Niet alleen zo komen we aan onze informatie: we adviseren ook in diverse commissies, bijvoorbeeld rond de verbouwingen. Bovendien laten we ons informeren door vertegenwoordigers van patiëntengroepen. Zo hebben we bijvoorbeeld aan den lijve kunnen ondervinden tegen welke problemen een blinde of slechtziende patiënt aan kan lopen. En met de keuken hebben we meegedacht over het nieuwe menu. En mee geproefd natuurlijk!” Wat vind je mooi aan je werk en aan het WZA? ,,In het WZA is de CR méér dan een wettelijk verplicht nummer. Wij worden gehoord en hebben écht invloed. Op dit moment hebben we klantgerichtheid hoog op de agenda,waarbij we ons onder meer afvragen of in de huidige 24-uurs economie de poli-openingstijden niet anders verdeeld moeten worden. In het verleden hebben we ons hard gemaakt voor het behoud van gratis parkeren, voor het rookverbod bij de ingang en voor verruiming van de bezoektijden.” ,,Ik ken het WZA al lang, mijn kinderen zijn er geboren. Leuk is dat de medewerkers trots zijn op hun ziekenhuis: velen werken er al héél lang. Ik heb zelf een hotel-achtergrond, maar in tegenstelling tot een hotel kom je in een ziekenhuis niet voor je plezier. Toch moet de mate van gastvrijheid vergelijkbaar zijn vind ik. Ik ben blij dat hiervoor veel aandacht is: het WZA is ‘vertrouwd en dichtbij’ én… gastvrij!” Welke gebeurtenis is je bijgebleven? ,,Het leuke van het voorzitter-zijn is dat je ook voor speciale gebeurtenissen wordt uitgenodigd. Zo mocht ik vorig jaar de splinternieuwe oogpoli openen. Om symbolisch de deur te ontgrendelen, moest ik eerst in een plastic oogmodel op zoek naar de sleutel! Een polikliniek is in de eerste plaats bedoeld voor de patiënten,dus vond men dat die handeling door de vertegenwoordiger daarvan moest gebeuren. Dat is toch een mooie geste?” Wilt u ook een stem in het WZA? Kijk op www.wza.nl/patienten/uw-mening-telt

Auteur

Albert-Jan Garama