Drents Archief met Historische TT film

ASSEN

Het Drents Archief in Assen draait in de TT Week van 20 tot en met 25 juni een historische TT film die een overzicht geeft van de geschiedenis van deze roemruchte motorrace. Het Gezinsblad mocht alvast kijken.

ASSEN – De historische TT film geeft een breed beeld over de ontwikkeling van deze motorrace en alles wat daar omheen gebeurd. De film die teruggaat tot 1925 laat beelden zien van de races met historische winnaars zoals Paul Lodewijkx en Wil Hartog, de camping, geparkeerde motoren, de huldigingen en de TT nacht. ,,Je ziet ook de ontwikkeling van de TT baan”, vertelt Floor Hogerheijde (foto) van het Drents Archief. ,,Eerst was het op de openbare weg, liefhebbers konden de race vanuit de eigen tuin zien. In de jaren 50 werd de baan gebouwd. Je ziet zowel zwart-wit beelden als kleur en met en zonder geluid.” De film bestaat uit materiaal uit het eigen archief maar ook filmmateriaal wat is aangeleverd na een oproep in het voorjaar om filmmateriaal over de TT aan te leveren. ,,We hebben een aantal super-8 films van de TT uit de jaren 70 van F. Fokkema waaronder beelden van een vuurzee op de baan door een in brand gevlogen motor. Verder 2 films van H. Zuiderweg uit 1973 en 1977 en twee films uit het Gronings AudioVisueel Archief, één uit 1934 en één uit 1954.” Samensteller van de film is Yan Ensing. ,,Die is druk geweest met de montage van de beelden, eerst aan de hand van verschillende thema’s. In april begon hij met de aanleg van de themalijst. Begin mei startte hij met de montage. ,,Hij heeft later op de namen van coureurs geselecteerd en de TT door de jaren heen, van 1925 tot 1998. Het was een hele klus. Het verzamelen van het materiaal, het achter elkaar zetten en er een mooi geheel van maken.” De nog niet eerder vertoonde filmcompilatie is speciaal voor deze TT samengesteld en is te zien in filmzaal van het Drents Archief maandag 20 juni tot en met vrijdag 24 juni om 11, 13 en 15 uur. Zaterdag 25 juni is de film om 13 en 15 uur te zien. De film duurt circa 80 minuten. Aanmelden is niet nodig. De toegangsprijs bedraagt 5 euro. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis mee. Naast de speciale TT film draait in de Digilounge een themafilm over de TT van 1985. ,,Dat was een hele regenachtige editie. Naast beelden van de race zijn bijvoorbeeld ook beelden van de kermis in de stad te zien. Naast deze film is er ook een merchandise stand met oude TT posters en ansichtkaarten die te koop zijn.” Cindy Houwen Foto Cindy Houwen

Auteur

Albert-Jan Garama