Geslaagde Buitenspeeldag in Midden-Drenthe

MIDDEN-DRENTHE

Vorige week woensdag werd op verschillende plekken in de gemeente Midden-Drenthe aandacht besteedt aan de Nationale Buitenspeeldag.

De Buitenspeeldag is een initiatief van de belangenvereniging van speeltuinvrijwilligers Speeltuinoverleg Midden-Drenthe, de Buurtsportcoaches en Welzijnswerk Midden-Drenthe. In samenwerking met de partners gemeente Midden-Drenthe, Spelotheek Beilen en JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). In de dorpen Smilde, Bovensmilde, Hijken, Beilen, Westerbork en Nieuw-Balinge zijn allerlei activiteiten georganiseerd door de verschillende speeltuinorganisaties. Het was een actieve en zeer geslaagde middag, waaraan meer dan 370 kinderen mee hebben gedaan! Een korte terugblik op de Buitenspeeldag in Midden-Drenthe: Bovensmilde In Bovensmilde werd voor de tweede editie van de KinderWampex gehouden. Tijdens de wampex gaan kinderen in groepjes via een soort speurtocht langs verschillende speeltuinen in het dorp waarbij ze diverse opdrachten moeten uitvoeren. De jongere kinderen liepen een route van 2,5 km waarbij ze een stempelkaart vol moesten zien te krijgen en de oudere kinderen liepen een route van bijna 5 km, waarbij ze letters onderweg moesten verzamelen waarmee ze uiteindelijk het goede woord moesten proberen te maken. De Wampex startte dit jaar bij Molo-Oekoe en de finish was bij de IJsbaan. Bij de finish kregen alle kinderen een stuk fruit aangeboden door de Poiesz en konden ze spelen op de hindernisbaan of dansen tijdens de disco! Hijken en Oranje De kinderwerkgroep Kids Together en speeltuinorganisatie de Woert hadden passend spelletjes verzameld vanuit het thema: Amerika. Zo konden de kinderen hoefijzer gooien, met autobanden een parcours afleggen, graffiti spuiten, als cowboy op een wilde rodeo stier rijden, hamburgers eten en natuurlijk spelen in de speeltuin. Beilen Dit jaar deden er drie speeltuinen in Beilen mee, speeltuinorganisaties de Noorderhoek, Woltingshof en Bobbelblad. De speeltuinen hadden ieder hun eigen draai gegeven aan deze middag. In de speeltuin aan de Noorderhoek hadden ze een springkussen, konden kinderen worden geschminkt en hadden ze oud Hollandse spelletjes. Aan de Woltingshof hadden ze ook een springkussen, verder konden kinderen hier blikgooien, voetballen, knutselen en cake versieren. De speeltuin aan de Ronskamp hadden hun speeltuin feestelijk aangekleed en de kinderen konden er schminken, stoep krijten, bellen blazen, snoep happen en natuurlijk spelen in de speeltoestellen van de speeltuin. Het aanwezige fruit werd zeer gewaardeerd. Westerbork Buurtvereniging de 3e ronde organiseerde in de speeltuin aan de Boermaat een sportieve middag voor de kinderen uit de buurt. Ieder kind mocht zijn vriendje of vriendinnetje meenemen om een circuit van buitenspelen te doen. In groepjes gingen de kinderen de verschillende onderdelen bij langs: spijkerpoepen, steltlopen, bananenvangen. Nieuw-Balinge Heerlijk buiten spelen op het Dorpsplein, was de naam van deze activiteit. Kinderen konden naast het spelen in de speeltuin verschillende tafelspelletjes doen, springen op een luchtkussen, wedstrijdje Jeu de Boules en blikgooien.

Auteur

Albert-Jan Garama