COLUMN Cultureel Hart Assen met Akke Feenstra

ASSEN

Akke Feenstra:'Waarom maken mensen muziek?'

,,Die kwartnoot in maat 20 kan wat korter, en zet de medeklinkers daar echt aan, overdrijven. Dan krijg je de groove te pakken.” Twaalf zangeressen zijn in opperste concentratie een nieuw nummer aan het instuderen en ik mag ze dirigeren. Luisteren naar elkaar, ademhalingstechnieken, voelen waar de accenten liggen, uitspraak, noten lezen: alles komt voorbij. En het mooie van muziek maken is dat je tegelijkertijd met je hoofd, hart en lijf bezig bent. In het hier en nu. Op culturele zondag, 19 juni, organiseer ik als Adviseur Onderwijs & Amateurkunst samen met mijn collega’s van het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur de Dag van de Muziek. Een dag vol amateurmuziek in de Gouverneurstuin in Assen. Want in heel veel woonkamers, buurthuizen en scholen in Assen en omgeving wordt gestudeerd, geploeterd en gerepeteerd om die muziek maar in de vingers te krijgen, om de viool naar eigen hand te zetten, een drumstel onder controle te krijgen of de noten van de brassbandmuziek tegelijk te laten klinken. Waarom maken mensen muziek? Voor mij is die vraag gemakkelijk te beantwoorden, ik krijg vleugels van muziek maken, vooral met een groep. Toewerken naar een concert waarbij alles samenkomt: plezier, emotie en interactie. De spanning die je voelt vooraf, en dan de voldoening achteraf. Ik geniet enorm van de energie die er op zo’n moment vrijkomt. Vaak komen mijn koorleden moe binnen op een repetitieavond. Maar ze gaan vol energie en ontspannen weer naar huis. Alle dagelijkse beslommeringen zijn even losgelaten. Waarom luisteren mensen naar muziek? Die vraag kunt u zelf beantwoorden op De dag van de Muziek. Misschien wordt u geraakt door de kinderen van het jeugdorkest, gaat u dansen op de muziek van het saxofooncombo of wordt u vrolijk van het koor.Zelf actief meedoen kan ook: met een workshop, het meespeelorkest of met popmuziektheater Die Drie, het enige professionele gezelschap op deze middag. Neem daarna al de opgedane nieuwe energie vooral mee naar de volgende werkweek en geef het muziekvirus door. Neem voor meer informatie over de Dag van de Muziek een kijkje op de website of de Facebook van het ICO. Akke Feenstra, ICO Centrum voor Kunst & Cultuur.

Auteur

Albert-Jan Garama