Ter nagedachtenis aan Harry

GROLLOO

Komend weekend is de eerste editie van het Holland International Bluesfestival. Het megabluesfestival, geïnitieerd door Johan Derksen.

GROLLOO - Aan de muur in zijn woonkamer hangt een foto van Derksen met zijn hond. ,,Dat is ook Cuby, we hebben de hond genoemd naar Harry”, vertelt Derksen. Naast de foto hangen twee posters. Eén van Van Morrison, de ander van Harry Muskee. Derksen is groot fan van beiden. Ook was hij bevriend met Muskee. ,,De liefde voor de blues heb ik van Harry geërfd.” Het Grolloo van Harry Muskee is inmiddels ook het Grolloo van Johan Derksen. Naast zijn riante huis in Oudewater heeft de TV-persoonlijkheid ook een huisje in de geboortestad van Cuby. ,,Het was puur toeval”, vertelt Derksen, ,,Ik was bij Hofsteenge, hier aan de overkant,en zag het huisje te koop staan. Ik dacht ‘Goh,dat zou leuk zijn, zo’n vakantiehuisje erbij, midden in het centrum van Grolloo’. Mijn vrouw was ook direct enthousiast.” ,,Mijn vrouw had niets met Drenthe. Ze was zelfs nog nooit in Drenthe geweest. Ze komt uit de Randstaden is half Frans, maar als zij nu de mogelijkheid heeft zit ze hier. Ze is hier vaker dan ik. Onze hond Cuby vindt het ook prettig. We kunnen hier zo het bos in. Als we hier een weekend zijn geweest hebben we het gevoel dat we veertien dagen vakantie hebben gehad.” Thuis ,,Ik voel mij in Drenthe thuis. Ik was twaalf jaar toen ik hier met frisse tegenzin kwam wonen. Mijn vader was overgeplaatst naar Rolde. Drenthe klonk ver weg en als achtergebleven gebied. Ik vond het accent vreselijk, maar uiteindelijk is Drenthe een warm bad geworden, Ik voel me meer Drenth dan Gelderlander. Ik kom nu 40 jaar in de randstad, met tegenzin. Ik heb daar niets gevonden wat ze hier niet hebben, behalve parkeerproblemen en files. Het is nu nog onhandig om in Grolloo te wonen, maar ik voel me hier uitermate thuis en het is prettig dat mijn vrouw het hier ook naar haar zin heeft.” Hebberigheid Het huis in Oudewater heeft Derksen inmiddels te koop gezet, met de bedoeling om zich straks definitief in Grolloo te vestigen. ,,Het zijn eigenlijk twee huizen”, verbetert Derksen, ,,Maar er is geen gek te vinden die twee huizen wil. Het is oorspronkelijk een klooster uit 1012. In die prijsklasse staan huizen vijf jaar te koop. We zijn dan ook niet in paniek.” Mocht het huis onverhoeds wel verkocht worden heeft Derksen een probleem. “Ja , want ik heb nog een contract bij RTL voor twee jaar.” Daarna is het ook afgelopen met Voetbal Insite voor Derksen. ,,Ik denk ik niet dat ik vergunning krijg van moeders om bij te tekenen, en het heilige vuur is er ook wel een beetje uit. Ik zit daar eigenlijk meer uit een soort hebberigheid. Ik doe dat nu twintig jaar. Ik heb dat verschrikkelijke platvloerse programmaatje wel gehad.” Lasogen ,,Ik ga honderd keer liever naar een band kijken dan naar een voetbalwedstrijd. Fox is een uitkomst, maar ik heb ieder weekend lasogen van het voetbal kijken. Ik begin op zondagochtend met de Tafel van Kees, daarna de wedstrijden. Dat is echt werken voor mij. Ik kijk vaak met het geluid uit en met een cd op. “ Pensioen ,,Toen ik als hoofdredacteur van Voetbal International met pensioen ging,had ik vijftig jaar betaaldvoetbal achter de rug. Ik heb me voorgenomen om nooit meer een stadion te bezoeken en me volledig en aan mijn hobby te weiden. Dat is wat uit de hand gelopen. Ik heb het nu drukker dan toen ik nog werkte.” Derksen somt op wat hij allemaal doet. Naast Voetbal Insite brengt hij ook weer een tijdschrift onder gelijke naam uit en heeft hij een boekuitgeverij. Hij presenteert een muziekprogramma bij Radio Rijnmond en sinds kort ook bij internetradiostation 40UP, een radiostation opgericht door Harry de Winter en Rob Stenders. “Omdat wij heel ontevreden zijn op de muziek op de hedendaagse muziekzenders”, vertelt Derksen. Naast De Winter, Stenders en Derksen zijn ook Mart Smeets, Felix Rottenberg en Robert ten Brink aangetrokken als presentatoren. ,,Allemaal ouwe lullen.” Verder doet Derksen de programmering voor de North Sea Jazzclub (Amsterdam) en de maandelijkse Sunday Blues in Café Hofsteenge in Grolloo. En daarnaast is Derksen ook in het theater te vinden met zijn programma Johan Derksen en de pioniers van de nederpop. ,,Samen met een paar ouwe muzikanten hebben we een programma gemaakt en daarmee zijn we de schouwburg ingegaan. Tot onze verbijstering zitten de schouwburgen vol. Er zijn nu al meer dan honderd schouwburgen geboekt.” Oase van rust ,,Ik ben al een jaar of tien niet in een stadion geweest. Dat ging me zo tegenstaan, dat primitieve gedrag van de voetbalsupporters, die zinloze agressie. Ik heb er nu zo’n zestig schouwburgen op zitten en dat is een oase van rust. Dat doen we twee of drie keer in de week. Daarnaast doe ik nog twee of drie keer per week televisie. Ik heb een waanzinnig volle agenda en daar komt het grote bluesfestival nog bij. Ik wilde leuk dingen doen die niets met voetbal te maken hebben. Ik doe het allemaal met plezier, maar het is wel een beetje erg veel aan het worden.” Holland Internationaal Bluesfestival ,,Een jaar of 25 jaar geleden heb ik een theatertour geregeld met Cuby. Ik kwam in contact met Jan Lagendijk, een enorme Cubyfan, wij raakten bevriend. Toen hij hoorde dat ik een huisje in Grolloo had gekocht, zei hij dat we ter nagedachtenis aan Harry Muskee iets leuks zouden moeten doen. Deze zomer is het vijf jaar geleden dat Harryoverleed. We kwamen op het idee om een groot festival ter nagedachtenis aan Harry te organiseren.We hebben ook besloten om dit vijf jaar te doen.” Bluesvillage Derksen bedacht ook om Grolloo om te dopen in ‘Bluesvillage’. Inmiddels hangen onder alle plaatsnaamborden ook bordjesmet Bluesvillage. ,,Wij willen van Grolloo het Woodstock van Europa maken”, vertelt hij, “Het is gewoon een hobby, een passie van drie oudere jongeren die gek zijn op muziek, en die dit soort dingen organiseren. Wij doen dit totaal niet uit winstoogmerk.Mensen kunnen nooit zeggen dat we zakkenvullers zijn, Als er winst gemaakt wordt gaat dat naar een goed doel, maar dit festival kan niet uit. We doen nooit iets met sponsoren, maar we hebben wel een deal met Grolsch”, om er lachend aan toe te voegen: “We kunnen het John (eigenaar Hofsteenge) niet aandoen om in zijn achtertuin Heineken te verkopen.” Drents “We zijn ook bewust een Drents festival. De catering komt uit Westerbork, de beveiliging uit Emmen en de parkeerregelaars komen van de TT. Het is gratis parkeren op vijftig meter van het podium. Mensen krijgen allemaal en Vipbehandeling. De toiletten hebben een toiletjuffrouw en we schenken geen festivalbier met water, maar ook sjieke biersoorten. Grolloo wordt autovrij. Alleen bewoners mogen nog met de auto het dorp in. We hebben bewust de prijs laag gehouden. Vijfenzeventig euro voor twee dagen. Daarvoor krijg je tien Amerikaansetopbands. Het festival is zo goed als uitverkocht. Dat is een prettig idee. Het is ook een teken dat er een doelgroep voor is en dat de mensen het aanbodaantrekkelijk vinden. Voor ons is het een steuntje in de rug omdat we het vijfjaar doen.” Fun ,,Dit is voor mij alleen maar fun. Het is uniek dat Bonny Rait optreedt in Nederland, in Grolloo. Wat ik vroeger deed was professioneel, maar muziek is mijn hobby. Ik werk met twee muziekgekken samen. Met zijn drieën hebben we een firmaatje opgericht voor het festival. Na vijf jaar kijken we hoe het ervoor staat. Of we doorgaan of dat we de firma verkopen. Het ligt er ook aan hoe fit we zijn.” Maurice Vos Foto Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama